Caraş-Severin, Romania

Soarta CET Energoterm Reşiţa a fost oarecum prevăzută în momentul în care s-a născut CET 2010. Asta pentru că noua societate avea scopul clar de a interveni în cazul în care vechea unitate nu mai putea face faţă, lucru care s-a şi întâmplat. Cum CET Energoterm a trimis de la începutul acestei luni 197 de persoane în preaviz, urmând ca de la începutul lui mai aceştia să rămână în şomaj, situaţia trebuia salvată.

Salariile la CET, plătite până în mai

„Până la 1 mai 2011, salariile sunt plătite de administratorul judiciar. Oamenii vor merge la CET 2010 în condiţiile în care Primăria Reşiţa garantează funcţionarea fie şi pentru două luni de zile, timp relativ suficient pentru ca unitatea să-şi creeze un capital din încasările de la clienţi. În acest sens, a fost convocată o şedinţă de îndată a Consiliului Local Reşiţa“, a spus Aurel Marinescu, administratorul societăţii de termoficare reşiţene. Cu toate acestea, populaţia şi agenţii economici racordaţi la sistemul centralizat de distribuţie din municipiu beneficiază de încălzire şi apă caldă de la CET 2010, cel puţin până la sfârşitul lunii aprilie 2011.

CET 2010 primeşte bani de la Primărie

„Pe ordinea de zi a sedinţei extraordinare s-a aflat un proiect ce vizează majorarea capitalului la CET 2010. În paralel, încep procedurile pentru scoaterea serviciului la licitaţie pentru că nu putem susţine ceva neprofitabil“, este de părere primarul Reşiţei Mihai Stepanescu. Primarul Mihai Stepanescu a convocat, de urgenţă, pentru miercuri, 6 aprilie 2010, o şedinţă a Consiliului Local, pentru a discuta viitorul sistemului centralizat la Reşiţa şi pentru a face primii paşi privind scoaterea la licitaţie a unor servicii de interes public. Astfel, întruniţi în şedinţă, toţi consilierii locali ai municipiului Reşiţa au spus „da“ proiectului de hotărâre privind majorarea aportului în numerar al Consiliului Local Reşiţa în scopul măririi capitalului social al CET 2010 Reşiţa. „Această societate (CET 2010) nu putea să funcţioneze fără aport de capital. Astfel, până ce licitaţia se va finaliza, lucrurile vor decurge sub această formulă“, a spus edilul municipiului Reşiţa, Mihai Stepanescu.

Un milion de lei pentru CET 2010

În primă fază, CET 2010 a fost „perfuzat“ cu suma de un milion de lei. Dar, în funcţie de cum vor evolua lucrurile şi până cineva va câştiga licitaţia, se va avea în vedere suplimentarea lunară a capitalului cu sumele ce se dovedesc a fi necesare. Pe de altă parte, a fost depus şi un proiect ce are în vedere modernizarea unor puncte termice din micro-raionul 3 al Reşiţei. „Am certitudinea că acest proiect va fi declarat eligibil. În plus, facem tot ce se poate pentru ca lucrurile să decurgă bine. Am avut o întâlnire şi cu reprezentanţii firmei slovace Menert şi ai Group Ecoterm, aceasta din urmă fiind înfiinţată de slovaci pentru a produce energie termică în sistem centralizat, pe bază de biomasă, şi am încercat să găsim soluţii adecvate situaţiei actuale“, a mai spus primarul municipiului de pe Bârzava.

Anca Preda

CET Energoterm a „murit“