Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Doar luna aceasta producătorii agricoli îşi mai pot vinde marfa în pieţe în baza certificatelor emise în temeiul HG 661/2001. Din mai, lucrurile se schimbă.

Pentru a-şi putea vinde produsele la piaţă, ţăranii sunt obligaţi să deţină un atestat de producător care înlocuieşte actualul certificat. Pe lângă acest document, producătorul este obligat să mai deţină şi un carnet de comercializare, asemănător unui chitanţier. În cazul comerţului cu amănuntul, agricultorul va completa într-o filă a acestuia produsele agricole şi cantităţile totale vândute în ziua respectivă. Lucrurile se schimbă însă în cazul comerţului cu ridicata. În această situaţie, agricultorii vor utiliza filele din acest carnet după cum urmează: primul exemplar se înmânează cumpărătorului, al doilea se păstrează de către vânzător, iar al treilea rămâne în carnet.

Atestatul de producător va fi valabil un an calendaristic de la data emiterii şi va fi vizat semestrial la primăria comunei, oraşului, municipiului, după caz. Toate aceste reglementări sunt prevăzute de Legea 145/2014 care, deşi intrată în vigoare în noiembrie anul trecut, a acordat un timp de prelungire de 180 de zile pentru vechile certificate de producători, respectiv până în 2 mai 2015.

Conform Legii 145/2014, atestatul de producător va cuprinde numele şi prenumele agricultorului, precum şi denumirea produselor şi suprafaţa de teren exploatată, respectiv efectivele de animale care sunt înregistrate în registrul agricol organizat de autorităţile publice locale pe a căror rază se află terenul, ferma sau gospodăria. La fel ca atestatul de producător, şi carnetul de comercializare se va elibera, la cerere, de către primarul pe a cărui raza de competenţă se află terenul, ferma sau gospodăria în care se obţin produsele estimate a fi destinate comercializării, în termen de cinci zile lucrătoare de la data solicitării, dar numai după verificarea existenţei atestatului şi a produselor supuse comercializării. Vânzarea produselor cumpărate de la terţe persoane în baza carnetului de comercializare este interzisă. Persoanele care nu vor respecta prevederile de mai sus riscă amenzi de până la 22.500 de lei.