Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Luni a fost sărbătorită Ziua paşaportului, 100 de ani de la apariţia primului paşaport românesc.Legea asupra paşapoartelor a fost promulgată la data de 19 martie 1912 şi reprezenta primul act prin care statul introducea principii procedurale generale în materia paşapoartelor şi a biletelor pentru trecerea frontierei.

Acestea erau obligatorii pentru autorităţi şi cetăţeni şi reprezentau, în acelaşi timp, o scurtă trecere în revistă a caracteristicilor acestora, în funcţie de perioadele istorice. Fie că s-au numit salvconducte, scrisori adeveritoare, cărţi de pribegie, răvaşe, sineturi, teşcherele, foi de circulaţie sau de călătorie, pasuri, pasuşuri sau paşapoarte, aceste documente de trecere a frontierei emise de autorităţile statale certificau, în esenţă, identitatea, cetăţenia şi calitatea posesorului lor.

„În prezent, aproximativ 60% din totalul paşapoartelor eliberate în cadrul serviciului nostru sunt biometrice, deşi existaseră iniţiale poziţii contrare şi mituri printre cetăţeni“, a precizat comisarul şef Mircea Dorin Panete, şeful Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Caraş-Severin.

Flavius Rotariu