Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Codul Fiscal a trebuit modificat pentru a cuprinde reducerile diferite pentru taxa pe valoare adăugată.

Guvernul a aprobat modificări și completări ale normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal ce aduc clarificări și stabilesc codurile corespunzătoare bunurilor pentru care se va aplica cota redusă de TVA de 9% începând cu data de 1 iunie 2015, respectiv: alimente, inclusiv băuturi (cu excepţia celor alcoolice), destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse folosite pentru a completa sau înlocui alimentele.

Astfel, cota redusă de TVA va fi aplicată și în cazul în care un produs alimentar este utilizat ca materie primă în alte scopuri, cum ar fi producerea de cosmetice sau băuturi alcoolice, atâta timp cât acestea, prin natura lor, au ca destinație principală consumul uman sau animal. Actul normativ aduce de asemenea precizări în cazul vânzării, la un preț total, a pachetelor care conțin produse cu cote diferite de TVA.

În aceste cazuri se va folosi cota de TVA corespunzătoare fiecărui produs. Pentru suplimentele alimentare, în normele metodologice s-a prevăzut aplicarea cotei reduse de TVA în măsura în care acestea sunt notificate către Ministerul Sănătății sau Institutul de Bioresurse Alimentare, iar această notificare este afișată pe site-ul celor două instituții, conform legislației în domeniu.

Pentru băuturile alcoolice servite la restaurant sau de firmele de catering, pentru care se aplică cota de TVA de 24%, au fost date exemple pentru a se sublinia că acestea nu reprezintă livrări de bunuri, ci fac parte din serviciul de restaurant sau de catering, dar cu o cotă diferită de TVA.

În cazul serviciilor de cazare ce includ și demipensiune, pensiune completă sau all-inclusive, s-a subliniat că acestea vor fi supuse cotei de 9%, chiar dacă includ și băuturi alcoolice. În ceea ce privește titlul „contribuții sociale obligatorii”, actul normativ aduce clarificări asupra modului de stabilire a contribuției de asigurări sociale de sănătate în cazul persoanelor care nu se mai încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.