Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Măsură care încurajează tinerii să se mute la sat, şi să devină şefi de fermă, a fost cea mai accesată, de la lansarea PNDR 2014 – 2020.

La nivel judeţean, gradul de absorbţie al fondurilor europene prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 este de 52%, fiind depuse până în prezent 889 de cereri de finanţare, cu o valoare de 90,7 milioane de euro. Au fost selectate pentru finanţare un număr de 435 de proiecte, cu o valoare de 39,7 milioane de euro, din care au fost contractate nu mai puţin de 425 de proiecte, cu o valoare de 38,65 milioane de euro. Potrivit declaraţiilor directorului Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Nicolae Verindeanu, din această sumă s-a plătit până în prezent 27,9 milioane de euro.

Cea mai accesată submăsură, de la lansarea PNDR 2014 – 2020, este 6.1 – „Instalarea tinerilor fermieri“, fiind depuse în acest sens 434 de cereri de proiect, din care au fost selectate pentru a intra la finanţare numai 287 dintre ele, cu o valoare de 11,6 milioane de euro. Până acum, s-au făcut plăţi către beneficiarii acestei submăsuri în sumă de 8,6 milioane de euro. Cele mai multe proiecte au fost accesate de tinerii din zona Almăjului, Valea Caraşului şi Cornereva, mai menţionează Verindeanu.

Următoarea submăsură în topul preferinţelor cărăşenilor este 6.3 – „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici“, fiind depuse 227 de cereri şi contractate 85 de proiecte, pentru care s-au făcut plăţi de 1,27 milioane de euro. Sunt sprijinite investiţiile pentru creșterea competitivității exploatațiilor agricole, prin dotarea cu utilaje și echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum și investițiile pentru modernizarea fermei. „Sunt încă în evaluare cererile de finanţare depuse în august, pentru cele din luna iulie publicându-se deja raportul de selecţie“, a precizat directorul OJFIR.

Şi submăsura 6.2 – „Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale“ a avut „priză“ la cărăşeni. Au fost depuse nu mai puţin de 69 de cereri, fiind contractate până la această dată 14 dintre ele.

Cât priveşte celelalte submăsuri, pe 6.4 – „Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole“ s-au depus 45 de cereri, din care doar trei au fost contractate; pe 4.1a – „Investiţii în exploataţii pomicole“ numai două proiecte au fost selectate pentru finanţare, din cele cinci; pe 4.2 – „Sprijin pentru investiţii în procesarea/marketing-ul produselor agricole“ un singur proiect a fost contractat, din cele trei depuse; pe 4.3 – „Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea şi adaptarea infrastructurii agricole şi silvice“, toate cele opt proiecte depuse se află încă în evaluare. Solicitări au fost şi pentru submăsurile 7.2 – „Investiţii în crearea şi modernizarea infrastructurii de bază la scară mică“ (22 de proiecte contractate), şi 7.6 – „Investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural“ (11 proiecte contractate).