Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Nedumeriţi de motivele pentru care plajele greceşti sunt înţesate doar de români, sârbi şi ruşi, agenţiile de turism şi turiştii proaspăt întorşi din ţara zeilor susţin că nemţii, englezii şi alţi potenţiali turişti europeni au căzut victime unei mass-media negative. Rezultatul: calitatea serviciilor şi ofertele (pe potriva cererii) sunt orientate spre conaţionalii noştri.

Situaţia politică conflictuală şi criza economică a Eladei i-a îndepărtat pe turiştii străini care susţineau puternic turismul pe malul Mării Egee. Şi, dacă nemţii, francezii şi englezii au renunţat să-şi petreacă vacanţa în Grecia, a venit rândul românilor să ocupe plajele din Thassos, Paralia sau Zakynthos.

„Ne-am mirat şi noi când am observat încrederea clienţilor în turismul grecesc şi asta s-a văzut într-un mod destul de inedit. Nu doar că anul acesta nu am avut nicio renunţare la pachete turistice în Grecia, ba de câteva ori am avut şi over-booking (suprarezervări – n.r.) pe care sistemul le-a luat eronat. A trebuit să le rezolvăm pentru ca turiştii să nu fie afectaţi. Nici măcar nu am fost întrebaţi dacă există vreun risc pentru vacanţă. Am primit comunicate de la partenerii greci privind protecţia turiştilor cu privire la plata cu cardul sau retrageri numerar“, ne-a declarat Daniel Laţcu, managerul unei agenţii de turism reşiţene.

Cei care şi-au consumat deja concediul în Grecia susţin că se constată şi o creştere a calităţii serviciilor şi a atenţiei pe care operatorii greci o acordă celor care nu şi-au pierdut încrederea în potenţialul turistic al ţării. Mai mult, printre cei care se întâlnesc pe plajele de acolor sunt cu precădere români, bulgari, sârbi şi ruşi.

„Clienţii noştri fideli care s-au întors de acolo în acest an s-au înscris şi pentru la anul, explicând că zonele dedicate exclusiv turismului nu sunt reprezentantive pentru criza prin care trece ţara, ba chiar din contră. Nici alte segmente ale pachetului turistic nu suferă – nu am avut anulări ale charterelor, ale transportului cu autocarul sau bacul“, a adăugat Laţcu.