Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – 1.200 de elevi de la Colegiul Național „C.D.Loga” își vor desfășura primele săptămâni din noul an școlar la alte unități de învățământ din Caransebeș.

Asta din cauza proiectului european de modernizare a liceului și realizare a unui nou campus școlar, o investiție de aproape patru milioane de euro într-o unitate reprezentativă pentru învățământul cărășean, dar care acum arată deplorabil din cauză că mai bine de 20 de ani a fost lăsată să se degradeze continuu de cei care s-au perindat pe la conducerea școlii sau a Inspectoratului Școlar.

Prezent la festivitățile de deschidere, primarul Marcel Vela le-a explicat părinților și elevilor de ce trebuie să mai reziste câteva săptămâni prin alte unități de învățământ, cu un orar modificat și cursuri de după-amiază.

„Am venit în fața dumneavoastră să discutăm deschis. Îmi cer scuze copiilor, dumneavoastră, părinților, cadrelor didactice, pentru tot acest disconfort dar nu puteam pierde o finanțare de patru milioane de euro care se termină la finalul acestui an, nu puteam rata șansa ca acest liceu să mai poată fi renovat la standarde europene. Am fost în situația de a lua o decizie capitală, să continuăm lucrările începute în 2007-2008, pe care nu Primăria le-a sistat, sau să renunțăm. Nu a fost ușor să decidem în aprilie 2015, când ni s-a aprobat finanțarea, că vom finaliza lucrările până la 31 decembrie 2015, dar nu ne-am fi iertat ca și Primărie dacă nu am fi încercat să facem cea mai mare investiție din istoria acestei școli“, a spus edilul Caransebeşului.

„Sunt în fața dumneavoastră ca să vă rog să fim cu toții parteneri în acest proiect, să mai rezistați câteva săptămâni până putem asigura copiilor un spațiu educațional modern. Nu putem să-i lăsăm să iasă în curte în pauze, printre utilaje, materiale de constucție și camioane, și să avem emoții în ceea ce privește siguranța lor. Va mai fi greu, dar la final vom avea bucuria că aici va fi cea mai frumoasă școală din Banat”, le-a mai spus primarul Marcel Vela sutelor de elevi și părinți aflați în curtea liceului.

cd-loga1

Edilul Caransebeșului a făcut și o comparație între investiția de la „C.D.Loga” și cea de la „Traian Doda”, după ce în spațiul public s-a lansat ideea că Primăria se preocupă doar de liceul care anul trecut a aniversat 100 de ani de existență. „Investiția de la <<C.D.Loga>> este de aproape 14 ori mai mare decât cea de la <<Traian Doda>>. Spun asta pentru că în spațiul public se tot compară de ce acolo s-a putut iar aici nu se poate. Este cu totul altceva, aici sunt fonduri europene, se renovează clădirea interior-exterior, se construiesc o nouă sală de sport, un bloc de garsoniere pentru profesori şi un internat pentru elevi”, a adăugat Vela.

Reprezentanții părinților s-au întâlnit apoi cu primarul Caransebeșului pentru a afla de la acesta situația exactă. Părinții au înțeles apelul făcut de Marcel Vela, mai ales că investiția este doar în folosul elevilor și i-au transmis acestuia că proiectul trebuie continuat. „Este bună soluția temporară cu <<Traian Doda>> și Școlile Generale 7 și 8, sunt condiții bune. Rugămintea noastră este să puneți presiune pe constructor, pentru că el acum crede că poate trena la nesfârșit situația, odată mutați elevii în alte școli. Să subcontracteze la alții dacă nu dispune de forța de muncă necesară unui proiect de asemenea anvergură, ca să fie gata interiorul până în decembrie”, i-au transmis părinții primarului Marcel Vela. „Vă asigur că facem presiuni zilnice, am înțeles că deja a subcontractat, credem că interiorul va fi gata mai devreme. Este în interesul nostru să finalizeze tot până la 31 decembrie, pentru că altfel vom fi nevoiți să suportăm lucrările rămase din bugetul local, ceea ce nu e deloc convenabil”, a fost replica de final a edilului-șef.