Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Incendierea rămâne metoda preferată a multora dintre cărășeni, atunci când vine vorba despre curățatul ogoarelor.

Focurile care ne ard necontrolat dealurile și câmpurile au fost aduse în atenție la nivel de județ, unde s-a pus în discuție chiar înființarea unui serviciu similar cu Radarul pădurilor, un număr de telefon la care cineva să sune pentru a verifica dacă un foc care arde un ogor are toate aprobările necesare. Situația a ajuns atât de departe încât pompierii cărășeni au avut de luptat cu mai mult de zece astfel de incidente. Însă lucrurile stau dincolo de presupusele aprobări. De fapt, numărul incendiilor de vegetație a crescut exagerat de mult în prima jumătate a lui 2017, față de aceeași perioadă a anului trecut, de la 144 la 359. Dintre acestea, trei sferturi au fost pentru activități de asanare, de îndepărtare a gunoaielor, de salubrizare sau similare.

Întrebat vizavi de subiect, lt.col. Cristinel Coneru, împuternicit inspector șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Semenic“, a precizat: „După lege, este interzisă igienizarea prin incendiere. Este de fapt una din condițiile aderării noastre la Uniunea Europeană. Este o Lege a mediului, pe motiv că s-ar distruge vietățile, microorganismele și altele. Înainte vreme, când era permisă, erau măsuri minimale, pe lângă faptul că, în această perioadă a treieratului, își luau paiele. Cu toate astea, își luau acele minime măsuri, dădeau o brazdă cu plugul să delimiteze zona respectivă de alte culturi sau de o pajiște, erau prezenți acolo. Legea mediului este foarte aspră în ceea ce privește sancțiunea și pe puțini îi găsești la fața locului. Dau foc, pleacă, iar alte persoane, în mare parte participanți la trafic, dau telefon la 112. Dau foc la un moment al zilei și urmăresc direcția focului, iar dacă există pericol să afecteze gospodăriile, imediat sună garantat. Dacă nu, spre seară, ca să aibă o noapte liniștită, încep să sune. Nu au voie! Normal, dacă cineva ar suna, cei de la Mediu ar da sancțiuni, este interzisă cu desăvârșire incendierea“.

„Igienizarea asta este permisă doar în anumite condiții, după cum preciza sublocotenentul Elena Tarla, purtătorul de cuvânt al ISU. Trebuie să obțină permisul de lucru cu focul de la Primărie, de la SVSU (Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență – n.r.) și acordul de la Mediu, care se obține foarte greu, doar în anumite condiții“. Mai exact, în cazul culturilor contaminate cu dăunători, după cum preciza Cristinel Coneru: „Marea parte a incendiilor de vegetație uscată nu se sting cu apă, din cauza reliefului. Noi ne deplasăm cu autospeciale de stingere cu apă și spumă, dar nu înseamă că putem să și dăm cu apa. Și atunci, pentru stingerea, în mare parte a vegetației uscate, a lizierei pădurii, există niște mijloace de primă intervenție foarte eficiente“. Mai exact, de la pliciuri, până la lopeți…