CARAŞ-SEVERIN – Autorităţile cărăşene s-au mobilizat pentru a atesta elemente culinare specifice acestor zone.
Unul dintre insuccesele care-i privește pe fermierii cărăşeni este cel referitor la atestarea produselor tradiţionale. Dacă la sediul Direcţiei pentru Agricultură Caraș-Severin au fost depuse pentru verificare şase caiete de sarcini de la doi producători (unul pentru atestarea brânzei şi alte cinci pentru sortimente de zacuscă şi salate), acestea nu au fost propuse pentru atestare deoarece nu au existat date, înscrisuri, referinţe bibliografice cu referire la vechimea produsului. De aceea, Instituţia Prefectului a solicitat Arhivelor Naţionale de la Caransebeş sprijinul, iar acesta a fost acordat.
„Nu ştiu dacă am ajutat demersul, pentru că nu am găsit neapărat reţete, ci referinţe la anumite feluri de mâncare ce se consumau la Paşti sau la Crăciun, în Caransebeş. Acum peste o sută de ani, spre exemplu. Am mai găsit enumerarea unor feluri de mâncare ce se puneau pe masă la pomană şi alte elemente similare. Dacă acestea pot ajuta în demersurile atestării unor produse tradiţionale nu poate decât să mă bucure“, ne-a declarat Ovidiu Roşu, directorul Arhivelor Statului, filiala Caraş-Severin.