Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Aproape zece zile ne mai despart de începerea unui nou an şcolar. Emoţii atât pentru elevi, cât şi pentru părinţii care, în această perioadă, sunt puşi la cheltuială. Librarii ştiu acest lucru, aşa că s-au pregătit din timp pentru 12 septembrie.

Marfa multă, frumos ambalată şi aşezată în raft, îşi aşteaptă cumpărătorii. Preţurile sunt pentru toate buzunarele. De exemplu, la rechizite, ele diferă în funcţie de tipul caietului ales, studenţesc, normal, cu 48 sau 60 de file, coperţi simple sau cu desene, dar şi de locul de unde sunt cumpărate. Preţul unui caiet dictando sau de matematică, cu 48 de file, variază între 0,70 şi 1,5 lei, iar cel cu 200 de file este mai scump cu 6 lei. Blocul de desen costă între 3 şi 4 lei, iar pentru acuarele şi set de şase pensule, părintele va scoate din buzunar între 3 şi 15 lei. Învelitorile din plastic pentru caiete şi cărţi au preţuri cuprinse între 1 şi 3,5 lei, în funcţie de grosime, de imaginile imprimate şi de mărime. Trusa de geometrie, în care este inclus şi compasul, costă între 5 şi 8 lei, iar setul de rigle poate fi cumpărat la suma de 4 lei.

De departe, cele mai scumpe sunt ghiozdanele. Preţul unui astfel de articol porneşte de la 16 lei, şi poate ajunge la 40 de lei. Diferenţa constă în materialul din care este fabricat, mărimea, numărul de compartimente, dar şi imaginile imprimate pe acesta. Elevii care vor să-şi impresioneze colegii în prima zi de şcoală, dar şi ai căror părinţi sunt cu dare de mână, optează pentru ghiozdanele cu personajele din lumea Disneyland, care au preţuri de trei ori mai mari decât cele simple. Şi cum din ghiozdanul copilului nu poate lipsi penarul, părinţii vor mai scoate alţi lei din portofel. Astfel, pentru un penar complet, simplu, vor plăti 8 lei, în timp ce pentru unul dublu compartimentat vor lăsa la librărie între 17 şi 20 de lei. Părinţii mai pot găsi rechizite şi în supermarket-uri din Reşiţa, la preţuri mai mici sau, după caz, mai mari decât cele din librării.

Bate vântul în librării

Comparativ cu anii trecuţi, când vânzările la rechizite începeau încă din 15 august, acum, la începutul lunii septembrie, părinţii intră în librării mai mult pentru a se informa. „Aşa linişte nu a mai fost demult. Majoritatea părinţilor aşteaptă începerea anului şcolar şi prima şedinţă cu dascălul pentru a cunoaşte exact ceea ce trebuie cumpărat. Abia apoi vin cu lista de rechizite la librărie şi îşi fac cumpărăturile“, ne-a spus Elisabeta Hodorog, lucrător comercial.

Roxana Bălan Nafiru