Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Protestul a fost organizat de CNS Cartel Alfa împotriva transferului taxelor sociale de la angajator la angajat. Acțiunea de pichetare s-a desfășurat marți 26 septembrie, timp de o oră, liderul filialei Caraș-Severin, Marian Apostol vorbindu-le sindicaliștilor despre consecințele nefaste ale deciziei Guvernului de a trece sarcina achitării contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.

Pichetarea Prefecturii a durat timp de o oră, în discursul său liderul filialei Caraș-Severin, Marian Apostol, explicând oamenilor că este nevoie de solidaritate pentru a schimba intențiile guvernanților de a-i degreva pe angajatori de sarcini transferând contribuțiile sociale exclusiv pe umerii salariaților. El le-a spus că va înainta prefectului o adresă în care sunt expuse motivele pentru care s-au adunat în fața Prefecturii și pentru care, în condițiile în care nu se vor găsi soluții viabile, în data de 4 octombrie o delegație de 50 de oameni va pleca la București, unde va participa la o acțiune de anvergură alături alți sindicaliști din țară. Revendicările vizează, de asemenea, modificarea legii 62/2011 privind negocierea contractelor colective de muncă.

Despre această acțiune, liderul sindical a precizat: „A fost un prilej să spunem oamenilor cum stau lucrurile, de ce instituția sindicală nu reușește să facă față ofensivei care se duce împotriva membrilor de sindicat. E momentul în care toți trebuie să înțelegem că este nevoie de solidaritatea care, în momentul de față, le lipsește românilor. Cât privește trecerea taxelor sociale către salariați, aceasta este o nedreptate majoră care se face salariaților și un cadou nepermis care se face angajatorilor. România e singura țară din Europa unde angajatorul este scutit de responsabilitate socială în totalitate. În mod normal dacă el lucrează cu salariații, îi folosește, se bucură de avantajele produse de munca acestora, ar trebui să-și asume și o sumă de responsabilități legate de protecția lor. Guvernul României a înțeles că trebuie să-l scutească în totalitate, ceea ce poate să însemne un început în Europa, cine știe, poate că acest model inițiat de guvernanții români va fi preluat și de alte țări. Așa a fost și cu Codul Muncii, a început în România, toată lumea s-a mirat că este posibil un astfel de lucru însă, pe fondul unei lipse de reacții, aceste nedreptăți se pot extinde, cum a fost în Franța, bunăoară. Pentru modificări în Codul Muncii cu elemente care au avut loc și în România, francezii au ieșit în stradă pe zona de transporturi și au blocat autostrăzile. Impresia mea este că românilor le-a fost inoculat sentimentul neîncrederii totale, al inutilității lucrurilor pe care le fac, iar când trebuie să aibă o reacție ei se întreabă dacă merită, dacă se schimbă ceva sau totul e zadarnic, pentru că cei de la Putere fac tot ce vor ei“.

În discursul său, liderul sindical a mai explicat necesitatea mobilizării oamenilor în vederea participării la protestul de la București din 4 octombrie.