Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţia Socială a prezentat costurile pentru beneficiarii centrelor rezidenţiale cărăşene.

Pentru persoanele vârstnice, în judeţul nostru se acordă servicii sociale specializate în cadrul centrelor rezidenţiale, centre de îngrijire la domiciliu şi centre de zi. La nivelul judeţului Caraş-Severin funcţionează opt unităti de asistenţă socială, ce asigură în regim rezidenţial îngrijirea şi asistenţa persoanelor vârstnice, dintre care cinci centre rezidenţiale publice şi trei private.

Costul mediu de întreţinere în centre rezidenţiale amintite, calculat în funcţie de gradul de dependenţă al beneficiarilor, este următorul: persoane dependente – 938 lei/lună, persoane semidependente – 863 lei /lună, persoane independente – 815 lei/lună.

„Beneficiarii plătesc o contribuție de 60% din veniturile personale lunare, conform prevederilor Legii nr. 17/2000 privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice, fără să fie mai mare decât cuantumul costului mediu de întreținere. În cazul în care o persoană vârstnică asistată nu are venituri proprii, ori acestea sunt mai mici decât costul mediu lunar de întreținere, plata contribuţiei de întreţinere se datorează în totalitate sau parţial, în următoarea ordine de obligare la plată: soţul pentru soţie, sau după caz soţia pentru soţ; copiii pentru părinţi“, a precizat Paul Papa, reprezentant AJPIS.

În cazul în care una din persoanele care datorează plata nu are mijloace materiale sau acestea sunt insuficiente pentru acoperirea integral a întreținerii persoanei vârstnice asistate, diferenţa de plată trece în obligaţia celorlalte persoane, în ordinea menţionată, până la completarea integrală a nivelului contribuției de întreţinere. În cazul în care persoana asistată şi susținătorii legali ai acesteia nu au venituri, cheltuielile reprezentând contribuţia lunară de întreținere se suportă din bugetul Consiliului Județean sau consiliilor locale, după caz.