REŞIŢA – A mai rămas puţin până la Crăciun, iar reşiţenii au intrat în febra cumpărăturilor.Spiritul sărbătorilor se simte în carmangerii, supermarket-uri, dar şi la casă. Gospodinele şi-au făcut deja lista de cumpărături, iar acum deschid larg portofelele. Multe dintre ele au bugetul clar stabilit, dar toate ştiu că odată ajunse în supermarket vor pune în coş mai mult decât este necesar. Chiar şi cele mai cumpătate vor cheltui mai mult anul acesta pentru masa de Crăciun, căci faţă de anul trecut, preţurile alimentelor s-au majorat considerabil. Pentru a ne face o idee de cum stau de fapt lucrurile, am făcut un tur al magazinelor din municipiu.
Prima oprire, la raionul de carne, căci, după cum bine ştim, de pe masa de Crăciun nu pot lipsi preparatele tradiţionale din carne de porc. Kilogramul de cârnaţi are preţuri cuprinse între 14,90 şi 24 de lei, iar cel de tobă se vinde cu 17–19 lei. Kilogramul de lebăr costă 11,50 lei, iar cel de şunculiţă ţărănească 18,90 lei. Dacă anul trecut kilogramul de pulpă de porc degresată nu costa mai mult de 15 lei, acum, pe aceeaşi cantitate, gospodinele plătesc 18 lei. Vom plăti mai mult şi pentru kilogramul de ceafă, în jur de 18 lei, precum şi pentru cel de cotlet, care costă acum 22 de lei. Persoanele care nu preferă carnea de porc pot opta pentru produsele din pui. Un kilogram de pulpe întregi costă 8,50 lei, iar pieptul de pui refrigerat are preţuri cuprinse între 19,50 şi 24 de lei.
Indiferent de sărbătoare, sarmalele sunt nelipsite de pe masa gospodinelor. Prepararea acestora costă cel puţin 35 de lei. Varza proaspătă se vinde în pieţe cu 2 lei kilogramul, iar cea murată cu 4 lei. Kilogramul de ceapă costă şi el 2 lei, iar cel de orez are preţuri cuprinse între 3,5 şi 4,5 lei, în timp ce borcanul de pastă de tomate nu depăşeşte 5,5 lei. De pe masa de Crăciun nu pot lipsi nici băuturile, fie ele alcoolice sau răcoritoare. Cea mai ieftină sticlă de vin costă 9,89 lei, iar cea mai scumpă poate ajunge şi la 55 de lei. În ceea ce priveşte băuturile răcoritoare, acum este perioada în care magazinele lansează tot felul de promoţii de genul „cumperi două, plăteşti una“. Dacă mai punem pe masă şi câteva sticle de tărie, mai adăugăm cel puţin 70 de lei.
După toate aceste delicatese culinare, urmează desertul. Pentru prepararea unui cozonac gospodinele vor lăsa în magazine între 25 şi 40 de lei. Kilogramul de făină are preţuri cuprinse între 2,80 şi 3,60 lei, iar cel de zahăr costă cu aproape 2 lei mai mult. La toate acestea se mai adaugă ouăle, pe care le găsim în magazine la 0,70 lei/bucata, laptele, pentru care plătim între 2,7 şi 5 lei litrul, esenţa pentru prăjituri, care costă şi ea 3,5 lei, şi, după caz, mac sau nucă. Dacă optaţi pentru prepararea unui cozonac cu mac, ieşiţi mult mai ieftin, pentru că 100 de grame de mac nu costă mai mult de 4,5 lei, în timp ce kilogramul de nucă costă 30 de lei.
Roxana Bălan Nafiru