Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Aşa a numit Mihai Stepanescu, primarul Reşiţei, investiţia din inima oraşului, pentru care nu mai avem dale…

„Ulciorul nu merge de multe ori la apă”, suna o zicală din bătrâni, aplicabilă şi pentru Centrul Civic al Reşiţei. Asta pentru că, potrivit unei adrese întocmite de către cei de la Serviciul de Patrimoniu al urbei, „referitor la scrisoarea cu privire la înlocuirea plăcilor sparte şi fixarea dalelor dezlipite din Centrul Civic, vă informăm că nu mai avem dale (plăci de granit). Acestea au fost luate în custodie de SC Urban SRL de la Primăria municipiului Reşiţa. Ele au fost folosite în totalitate la lucrările de reparaţii executate în anii 2011-2013″. Cu alte cuvinte, Reşiţa este nevoită să cumpere acum alte dale, care să semene cu cele deja montate…

„N-am vizitat sediul constructorului, nu ştiu ce are sau ce-a avut ca rezerve, dar ştiu că nu mai sunt dale disponibile de acest model de marmură, ce au fost aduse din China, mult mai departe decât cariera de la Ruschiţa, a precizat Mihai Stepanescu, primarul Reşiţei. Cert este că trebuie să facem ceva. Dalele se sparg frecvent şi atunci ar trebui să achiziţionăm unele asemănătoare. Mai departe vă pot spune că au fost făcute recepţii, ştiţi foarte bine cine a făcut parte din comisia de recepţie, cine a fost preşedinte, vreau să mă opresc aici”.

Totuşi, potrivit edilului, există ceva speranţe şi pentru Reşiţa: „Anul viitor m-aş bucura să intre pe lista de priorităţi modernizarea Centrului Civic pe bani atraşi, pe bani europeni. Dacă vom fi centru metropolitan într-o zonă metropolitană, am în mare măsură convingerea că vom avea de-a face cu un centru şi estetic, dar mai ales funcţional. Un centru ce să satisfacă acele nevoi pietonale în primul rând, dar nu numai, ci şi acele cerinţe ale unui carosabil pentru că s-ar putea să fie nevoie de intervenţia unor maşini agabaritice, care aduc poate o scenă, care aduc pomul de Crăciun, care intervin în caz de incendii şi nu numai. Şi, de ce nu, poate ţinem şi la noi aici diverse manifestări, poate cultural-artistice, şi este nevoie de intervenţia unor maşini cu greutate”.

Deocamdată, reşiţenii vor fi obligaţi să se mulţumească cu actualul centru, care a necesitat, anual, schimbarea a sute de dale. Primarul a găsit totuşi o scuză pentru numărul mare de dale înlocuite: „Ştiţi foarte bine că prin procesul de îngheţ-dezgheţ, prin tranzitarea centrului de către reşiţeni în general, poate şi de cei care ne-au vizitat oraşul, cu mare uşurinţă s-au crăpat, s-au spart pentru că nu prea aveau acel material adeziv care să le ţină cumva, să fie stabile. Şi atunci noi va trebui să facem ceva! De acum încolo nu există altă variantă, neexistând pe stoc dale, trebuie să cumpărăm şi aşa vom proceda”.

Legat de felul în care au fost alese dalele, edilul le consideră prea subţiri pentru a face faţă unor necesităţi reale. „Acest Centru de unică folosinţă sau centru tratat superficial, în aparenţă estetic, nu mulţumeşte, nu este fezabil, nu este funcţional, nu răspunde cerinţelor, solicitărilor. Iar în comparaţie cu altele, cred, cuvintele mele ar fi de prisos, a mai spus edilul. Deocamdată noi vorbim de reparaţii, ce vom face mai departe vom afla după ce vom intra în posesia unor sume de bani atraşi. Până atunci, trebuie să întreţinem acest Centru, să nu creeze pericol în continuare pentru trecători”.

Antoniu Mocanu