REŞIŢA – Datorită cărnii gustoase şi sănătoase pentru care este crescut, porcul de Mangaliţa este apreciat în UE. În ultimii ani, porcii din rasa Mangaliţa au pierdut teren în faţa celorlalte rase de suine, poate şi datorită faptului că sunt mai pretenţioşi: se dezvoltă mai lent, trebuie crescuţi în spaţii deschise, nu în ţarcuri, şi ajung cu greu la greutatea de tăiere.
În schimb, datorită faptului că nu conţine colesterol, carnea este apreciată şi căutată în Uniunea Europeană, ea fiind recomandată în alimentaţia persoanelor cu boli cardiovasculare, copiilor şi vârstnicilor.
Sava Secularian, de loc din comuna Sicheviţa, a redescoperit, recent, această rasă. Prezent la târgul de la Răcăşdia, de duminică, bărbatul ne-a povestit că majoritatea clienţilor săi sunt medici, oameni care ştiu cât de sănătoasă este această carne: „În general, lumea este reticentă, dar am suficienţi clienţi, aşa că nu mă pot plânge. Majoritatea oamenilor care cumpără de la mine sunt medici“.
Cât priveşte rentabilitatea creşterii suinelor de Mangaliţa, bărbatul spune că, la fel ca-n orice afacere, şi aceasta are plusurile şi minusurile sale. „O scroafă fată maximum patru – cinci purcei, comparativ cu cele din alte rase, care ajung şi la doisprezece. Deci, aici avem o bilă neagră. În rest, mănâncă orice, stau toată ziua pe izlaz, iar, din când în când, le mai arunc câte o mână de boabe de porumb. Aşa că, la acest capitol, câştigă o bilă albă“, explică Sava Secularian.
Porci cu aspect de oaie
Porcii se deosebesc prin părul creţ blond sau roşcovan şi nasul fragil şi cârn. Cei care văd pentru prima dată un exemplar de Mangaliţa au impresia că au în faţă o… oaie. Carnea este preferată şi de amatorii de produse bio, deoarece este renumită pentru gustul şi calităţile ei deosebite.
Roxana Bălan Nafiru