Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – O rulotă expoziţională va opri în aceste zile în mai multe comune din judeţ pentru a sta de vorbă cu beneficiarii PNDR. Creşterea absorbţiei fondurilor europene în mediul rural este obiectivul principal al campaniei de informare derulată de Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), cu sprijinul Ministerului Agriculturii. Mai exact, este vorba despre o caravană informativă, în cadrul căreia 15 rulote expoziţionale parcurg, timp de zece luni, un circuit naţional în toate judeţele ţării, pentru a le vorbi oamenilor despre importanţa fondurilor europene derulate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007 – 2013 (PNDR).

La finele săptămânii trecute, caravana a poposit şi în Caraş-Severin, prima oprire fiind la Reşiţa. Aici, reprezentanţi ai APDRP Bucureşti, Timişoara şi Reşiţa au purtat discuţii cu primarii cărăşeni care au dat curs invitaţiei, dar şi cu o parte din beneficiarii PNDR. După o trecere în revistă a schemelor şi măsurilor de finanţare din PNDR, s-a adus în discuţie şi problemele întâmpinate de primari şi fermieri pe parcursul accesării şi/sau derulării fondurilor europene nerambursabile. La întâlnire a participat şi preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, care, în prima parte a discursului său, a vorbit despre importanţa absorbţiei fondurilor europene în mediul rural, fără de care multe din proiectele existente astăzi la sate nu s-ar fi realizat. „În acest moment, avem contractate fonduri în judeţ în valoare de 179 de milioane de euro, pe toate măsurile.

Un real sprijin pentru dezvoltarea infrastructurii rurale şi, probabil, cea mai importantă finanţare după 1989. Aş spune, una din cele mai importante finanţări în ultimii 50 de ani în agricultura din România şi, de ce nu, pentru mediul rural din Caraş-Severin“, a declarat Frunzăverde. Şeful forului judeţean a mai explicat că lucrurile nu sunt întotdeauna atât de simple cum pot părea la prima vedere, şi că primarii se confruntă şi cu probleme atunci când derulează proiecte europene: „Procedura de a accesa aceste fonduri este destul de greoaie. Deschiderea pe care administraţiile publice locale au avut-o pentru accesarea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală este evidentă: au făcut proiecte, au luat credite pentru a plăti partea de cofinanţare, efectiv, au avut o preocupare constantă pentru implementarea acestor proiecte. Cred însă – şi mă bucur că ieri ( joi, 18 aprilie n.r.) reprezentanţi guvernamentali au anticipat acest lucru – că este foarte util ca la nivel central să fie gândită o strategie prin care partea de cofinanţare a proiectelor europene să devină pentru administraţiile publice locale mult mai lejeră. Cu ale cuvinte, să existe posibilitatea ca aceste fonduri de cofinanţare să fie obţinute de la Guvern“.

Directorul adjunct al Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Caraş-Severin, Nicolae Verindeanu, a ţinut să precizeze că, până acum, în Caraş-Severin s-au semnat 1.663 de contracte de finanţare, urmând ca, până la finele acestui an, numărul acestora să depăşească 2.500, însemnând un grad de absorbţie al fondurilor europene de peste 70%.

Caravana de informare a APDRP va străbate, până la începutul lunii mai, mai multe comune din Caraş-Severin.

Roxana Bălan Nafiru