Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Asta datorită vigilenţei medicului şef al Secţiei de Oncologie, dr. Melania Bengulescu, care a făcut „stocuri“.

Zilnic auzim că mor oameni de cancer, rude, prieteni, cunoştinţe. Cumplitul diagnostic înseamnă pentru cei mai mulţi dintre pacienţi, aflaţi în faze terminale, zile numărate şi dureri insuportabile. Să începi însă un tratament şi după un timp să-l întrerupi că nu găseşti un medicament, că ai bani, că n-ai, că eşti într-un program naţional sau nu, înseamnă anularea oricărei şanse de ameliorare a bolii, grăbirea sentinţei prin care bolnavul oricum e condamnat la moarte. Nu o dată, dar mai ales în ultima vreme, ridicăm neputincioşi din umeri şi dăm „pas“ în mediul online, pe reţelele de socializare, câte unui apel disperat de procurare a moleculei salvatoare. Toate, din cauză că bolnavii de cancer se confruntă din nou cu o criză naţională de citostatice. Acestea lipsesc de pe piaţă, iar pacienții sunt nevoiți să le cumpere din străinătate prin bunăvoința prietenilor sau a cunoștințelor.

În această lună, atât Ministerul Sănătății cât și Agenţia Medicamentului (ANMDM) s-au dat de ceasul morţii să găsească același Cisplatin, care lipsește din nou, împreună cu alte câteva medicamente esențiale. La nivel naţional, autorităţile declară că Cisplatinul, unul dintre cele mai folosite medicamente în tratarea cancerului, ar exista în depozite și că managerii de spitale trebuie doar să le comande. Pe de altă parte, Institutul Oncologic din Bucureşti a demarat o licitaţie pentru achiziţionarea a 3.000 de flacoane, care ar fi ajuns pentru trei luni, dar nici un distribuitor nu a răspuns acestui apel. Se pare că până la urmă, Institutul a reuşit să cumpere prin achiziţie directă 300 de flacoane, insuficiente însă pentru toţi pacienţii din ţară. Aşa că au început să curgă strigătele de ajutor în mediul online. Mulţi dintre oncologi le explică bolnavilor că schema de tratament nu mai poate fi respectată. Ar fi înlocuitor, dar medicii spun că nu poate fi folosit pe termen lung.

În tot acest lanţ al slăbiciunilor care generează periodic asemenea crize de medicamente, Caraş-Severinul iese din context, pe moment, cel puţin. Asta datorită faptului că singurul medic oncolog din judeţ a ştiut să se îngrijească din timp pentru a asigura tratamentul pacienţilor săi. La solicitarea JCS, purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Flavius Rotariu, a precizat: „În Caraş-Severin nu au fost probleme legate de medicamente pentru boli grave, pentru care să se aştepte până la decesul pacientului. În prezent, la nivel naţional există o problemă legată de o moleculă pentru tratarea afecţiunilor oncologice. Este vorba despre «Cisplatin». Conform medicului şef al CJAS CS, Laurenţiu Mărţuică, singurul medic oncolog din Caraş-Severin, dr. Melania Bengulescu, a intuit, cumva, evoluţia pieţei medicamentelor şi a bănuit că, din când în când, această moleculă dispare. Prin urmare, ea s-a asigurat şi a făcut «stocuri» pentru pacienţii săi, astfel că în momentul de faţă Caraş-Severinul nu are această problemă, care există la nivel naţional“.