Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Dobânzile mici, creşterea salariilor, munca în străinătate îi încurajează pe oameni să ia credite pe termen lung

Cărăşenii fac împrumuturi pentru orice: pentru mobilă şi electrocasnice, pentru maşini, pentru renovarea casei, dar şi pentru vacanţe.

„Puţini sunt cei care fac împrumuturi foarte mari pe termen lung, însă împrumuturile până în 15.000 de euro sunt foarte multe. Sigur, sunt şi cărăşeni care fac împrumuturi mari, dar doar aceia care se bazează pe venituri substanţiale. Băncile sunt mai prudente când acordă credite, însă şi oamenii trebuie să se informeze temeinic când semnează un contract de împrumut. Şi îi sfătuiesc pe oameni să nu facă împrumuturi la cămătari sau la instituţii financiare nebancare care îi pot lăsa în stradă“, ne-a spus directorul unei bănci din Reşiţa.

„Da, am făcut credit pentru 11.000 de lei ca să punem acasă centrală pe lemn, să nu ne mai chinuim la iarnă cu foc în fiecare cameră. Îmi trimite băiatul bani din străinătate şi voi achita creditul, dar fără împrumut nu poţi să faci prea multe deodată. Creditele în lei sunt cele mai sigure“, ne-a spus doamna Ecaterina.

„Am împrumutat bani de la bancă 28.000 de lei. Ne trebuie să punem casa la punct. Soţul este şofer pe tir şi putem achita creditul. În ziua de azi fără credit nu faci nimic. De 10 ani de zile, mă împrumut, achit, iar mă împrumut în funcţie de nevoile pe care le avem. Am luat bani pentru nunta fiului meu, pentru maşină, pentru orice am avut nevoie. Mulţumesc lui Dumnezeu că nu am fost puşi în situaţia de a avea probleme cu banca“, ne-a spus Maria G.

„Am avut proces de divorţ şi am luat 3000 de lei pentru avocat. Nu plătesc decât 110 lei rata pe lună, dar altă soluţie nu aveam, m-am luptat pentru încredinţarea copilului însă am pierdut, din cauza veniturilor mici“, ne-a declarat Costel H.

Specialiştii în domeniu susţin însă că din toamnă ratele vor creşte, iar asta o vor simţi cei care au credite mari. De exemplu, la un credit de tip Prima Casă echivalent cu 50 mii de euro, un datornic plăteşte acum o rată de 934 de lei, la dobânda anuală efectivă de 3,1%. Dacă dobânda creşte aşa cum estimează specialiştii, atunci datornicul va plăti cu 64 de lei mai mult la final de an, însemnând cu 7% în plus. Iar peste încă un an, rata creşte cu 15% mai mult.

La nivel naţional, în total, românii s-au împrumutat în ultima perioadă cu 116 miliarde de lei. Este un maxim istoric generat de dobânzile foarte mici. Pe de altă parte însă, 10.000 de români au apelat până acum la legea dării în plată, adică au renunţat la locuinţe pentru că nu-şi mai puteau achita ratele. Dar numărul celor care au rămas fără case, pentru că au fost executaţi silit, e mult mai mare şi nu a fost divulgat de bănci. Şi în Caraş-Severin, numărul celor executaţi de bănci este foarte mare. Aşa că mare atenţie la credite! Oricând, viaţa dvs poate lua o întorsătură urâtă dacă nu le puteţi achita…