Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Deşi normele europene impun reguli speciale pentru vânzarea laptelui, fermierii cărăşeni nu iau nici o măsură.

Cum de la 1 ianuarie 2014 fermierii nu mai pot comercializa laptele crud pentru procesare decât dacă respectă standardele europene, măsură ce îi afectează în special pe ţăranii care vând în pieţe, Guvernul a adoptat în ultimele luni ale lui 2013 o ordonanţă ce vine în sprijinul fermierilor care se unesc în asociaţii. Actul normativ stabileşte ca toţi crescătorii de vaci de lapte care deţin până la cinci capete şi se organizează într-o singură formă asociativă, constituită la nivelul unei comune, să primească un ajutor de minimis pentru achiziţionarea de tancuri pentru răcirea laptelui.

Suma acordată formei asociative este de 5.000 euro, iar în ea sunt cuprinse costurile aferente achiziţionării şi instalării tancurilor de răcire a laptelui cu o capacitate de maxim 1.000 litri/unitate administrativă teritorială organizată la nivel de comună, precum şi asigurarea

service-ului pentru o perioadă de 12 luni de la instalare. Sprijinul financiar se acordă beneficiarilor, într-o singură tranşă, iar aceştia sunt obligaţi să menţină numărul de vaci de lapte deţinute la data acordării sprijinului financiar şi să asigure încheierea de contracte de livrare a laptelui pentru procesare, pe o perioadă de doi ani, începând cu anul în care ajutorul a fost acordat.

Documentele şi cererea de solicitare a sprijinului financiar trebuiau depuse, potrivit actului normativ emis de Guvern, în perioada 20 noiembrie – 30 decembrie 2013, la sediul primăriilor pe a căror rază funcţionează asociaţiile de producători. Cum numărul solicitărilor la nivel naţional a fost scăzut, în Caraş-Severin ne fiind depusă nici o cerere conform Marianei Brujan, şef-serviciu Direcţia Judeţeană Agricolă, reprezentanţii Guvernului au iniţiat o nouă hotârâre prin care se stabileşte cea de-a doua sesiune de depunere a cererilor. Perioada stabilită este cuprinsă între 1 februarie şi 15 aprilie 2014.

Roxana Bălan Nafiru