Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – APIA a dat undă verde unei prime tranșe de bani, sume ce vor ajunge vineri în conturile multor fermieri.

Start la plata subvențiilor pentru fermieri în 2017! Agenția de plăți a transferat marţi în contabilitate o primă tranșă de bani, sume ce vor ajunge vineri în conturile fermierilor. „Sunt bani pentru Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT1) care se plătesc din bugetul național dar și sume plătite din bugetul Fondului European de Garantare Agricolă (FEGA). De remarcat că este un efort uriaș pe care l-a făcut agenția de plăți, împreună cu Ministerul Agriculturii, pentru a reîncepe plata subvențiilor pentru fermieri. Mai ales că oficial era anunțată data de 28 februarie pentru primele transferuri în contabilitate“, ne-a declarat Dumitru Stepanescu, şeful APIA Caraş-Severin.

Vă reamintim că, joia trecută, Guvernul a aprobat cuantumul pentru ANT vegetal adică 17,72 euro/ha. În Caraş-Severin, potrivit şefului APIA, în jur de 12.500 de oameni se bucură de bani din ajutorul naţional tranzitoriu. Este vorba despre acei fermieri care cultivă porumb, grâu, cereale în general. „Sunt mulţi care primesc câte 100, 200 de lei. În funcţie de suprafaţă. Sigur, orice sumă este binevenită la ţară. Subvenţii mari pentru cereale primesc în jur de 200 de fermieri din judeţ“, ne-a mai spus şeful APIA.

Cât despre controalele pe care APIA le are de finalizat în judeţ până pe 15 martie, Dumitru Stepanescu a precizat: „Sper să ne încadrăm în acel termen. Lucrăm de zor. Avem de controlat 1635 de fermieri prin controlul clasic şi 2400 prin teledetecţie. Sper ca pe măsură ce introducem în sistem raportul de control, după validare, omul să fie aprobat pe lista pentru plăţi. Dacă iar stăm să îi aprobăm la grămadă la plată, nu ştiu ce o să iasă. Oamenii îşi vor subvenţiile, nu le pasă de sistemele noastre“.