Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Drept dovadă stau cifrele furnizate de centrele de calificare, care ne arată că în primul loc în top se află îngrijitorii de bătrâni la domiciliu.

Numărul cărăşenilor care-şi pârjolesc sufletele la cules de căpşuni pe ogoarele spaniolilor este în scădere, în detrimentul celor care emigrează în Occident la îngrijit bătrâni. Şi asta o arată tendinţele primei părţi a acestui an în ceea ce priveşte formarea profesională. Astfel, în prima parte a acestui an au demarat opt cursuri de calificare, jumătate dintre ele fiind pentru meseria de îngrijitor de bătrâni la domiciliu.

La acest tip de program s-au înscris 101 persoane, în vreme ce doar 84 au optat pentru alte categorii. Dintre aceştia, 18 au ales să devină bucătari, 21 au ales cursul de inspector de resurse umane, 22 vor să devină frizeri, coafori, manichiurişti şi pedichiurişti, iar 23 au optat pentru cursul de operator calculator (operator introducere, validare şi prelucrare date).

Cursul care a început cel mai de curând (în data de 6 mai) este tot unul în meseria de îngrijitor de bătrâni la domiciliu, ce se derulează la Reşiţa. Şi întrucât cererea este foarte mare, un program similar va începe până la sfârşitul acestei săptămâni la Caransebeş. Şi chiar dacă forţa de muncă astfel pregătită emigrează, programele de formare îşi ating totuşi scopul: cel de angajare a şomerilor.

Antoniu Mocanu