Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Toate în primele nouă luni ale anului, cifra reprezentând mai mult de un sfert din totalul apelurilor la 112. Şi mai trist e că aproape a devenit o tradiţie să suni la 112 duminica, aceasta fiind ziua în care se înregistrează cele mai multe apeluri…

Cine ar fi ştiut că, în trafic, în Caraş-Severin, apelanţii sună la 112 cel mai mult între orele 14.00 şi 15.00. Nu, nu pentru că ora respectivă ar fi vreun vârf la capitolul accidente sau condus sub influenţa alcoolului, pentru că lucrurile nu stau deloc aşa. Ci din vina nervilor în trafic şi a ambuteiajelor. În general, însă, altele sunt cauzele apelurilor la 112. „În ceea ce priveşte natura sesizărilor, în anul 2019, ca ponderi, majoritatea apelanţilor sesizează: scandaluri, agresiuni, accidente, furturi, loviri, tulburarea liniștii publice, ameninţări sau distrugeri, aceste genuri de sesizări reprezentând 71% din totalul apelurilor efectuate prin SNUAU 112“, potrivit IPJ CS.

Deşi scandalurile sunt în topul sesizărilor, oamenii legii ne asigură că numărul apelurilor în această privinţă a scăzut semnificativ faţă de anul trecut, cu 22 de procente. La fel, s-a redus considerabil numărul apelurilor prin care au fost sesizate infracţiuni de lovire sau alte violențe, furt sau distrugere. „În primele nouă luni ale anului 2019, prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgenţă – 112, au fost efectuate peste 10.300 de sesizări sau solicitări către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Caraş-Severin, cu 106 mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut (creștere procentuală de 1,03%). Dintre acestea, cele mai multe – aproximativ 6.250 de apeluri au fost efectuate din mediul urban, din mediul rural fiind efectuate peste 4.100 de apeluri 112 în perioada de referință“, informează IPJ CS.

Trist este că 27,3% dintre apelurile efectuate prin SNUAU 112 nu se confirmă. Dar asta a atras şi o consecinţă: a crescut cu 13% numărul sancţiunilor aplicate pentru ele. Mai exact, au fost aplicate sancţiuni pentru 32,56% din totalul apelurilor care nu s-au confirmat. Important e totuşi că a scăzut semnificativ, cu aproximativ 14%, numărul apelurilor efectuate de persoane anonime. „De asemenea, se constată faptul că cele mai multe apeluri/zi din săptămână au fost efectuate duminica (la fel ca în anul anterior), 43 de apeluri în medie. În ceea ce privește intervalul orar, cele mai multe apeluri la 112 au fost înregistrate între orele 19.00-20.00, iar cele mai puţine apeluri, în medie, au fost în intervalul orar 4.00-7.00. Ora critică privind apelurile de la persoane aflate în trafic, indiferent de mediu, este 14.00-15.00“, mai informează Poliţia judeţului.

Şi dacă tot am vorbit despre sesizările care nu s-au confirmat, de anul acesta au fost majorate sancţiunile în această direcţie. „Noile modificări legislative stabilesc sancțiuni mai mari, în cazul alertării false a agenţiilor specializate de intervenţie, de la 1.500 lei la 5.000 lei, și sancțiuni de la 500 de lei la 1.000 de lei, în cazul apelării abuzive a numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112 sau transmiterii de mesaje abuzive la numărul 113 ori la numărul 114“, se arată într-un comunicat remis redacţiei.

Antoniu Mocanu