Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Duminică noaptea înspre luni, s-a dat drumul la plata avansului pe suprafaţă pentru anul 2017. Luni dimineaţa, până la ora 6, din judeţul nostru au intrat la plată peste 3000 de fermieri. Se pare că la acea oră sistemul informatic a fost dat din nou peste cap. Listele cu următorii 12.000 de cărăşeni ar trebui să intre în plată până marţi, 17 octombrie 2017, cel târziu miercuri.

„Toată rețeaua APIA a funcționat de la miezul nopții în toată țara și până în prezent (luni după-amiaza – n.r.) au primit avansurile 3000 de fermieri dintr-un total de 15.000. Avansurile reprezintă 70% din plata nominală pe suprafață din Fondul European de Garantare Agricolă și 85% din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală. Sigur că nu sunt toţi fermierii autorizaţi la plată, mai sunt încă 2500 care au avut controale şi nu au fost deblocaţi, şi mai avem peste 3000 de fermieri, aceia care au făcut cerere şi pentru bovine, care pot primi bani abia după data de 15 noiembrie.“, ne-a declarat directorul APIA Caraş-Severin, Dumitru Stepanescu.

Şeful APIA susţine că din discuţiile cu ministrul Agriculturii a reieşit că se intenţionează ca până la finele anului să fie plătite integral subvenţiile, iar până la 30 octombrie avansul. Ministrul Petre Daea a felicitat funcționarii APIA pentru că au reușit, în premieră, să plătească avansul din subvenție la data anunțată, noaptea de duminică spre luni fiind una albă pentru toţi şefii agenţiilor judeţene.