Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Rata şomajului a explodat în ultima lună, numărul persoanelor afectate crescând cu mai bine de o mie!

În ultima lună, atât rata şomajului, cât şi numărul de şomeri înregistraţi în evidenţele AJOFM Caraş-Severin au înregistrat o creştere semnificativă, spre deosebire de lunile anterioare, când aceşti indicatori urmaseră un curs descendent. Explozia a fost provocată în principal de disponibilizările de personal făcute de agenţii economici cărăşeni, dar şi de înregistrarea a noi valuri de absolvenţi.

Mai exact, dintr-un număr de 1.069 de şomeri, 138 au fost luaţi în evidenţe ca proaspăt absolvenţi, în vreme ce 346 persoane au ajuns în şomaj în urma concedierilor, în majoritatea acestor cazuri fiind însă vorba despre disponibilizări curente de personal, mai puţin de concedieri colective. Diferenţa constă, în mare, din persoane care se află pe lista celor care-şi caută un loc de muncă pentru că aşa cere legea, pentru a putea beneficia de ajutorul social acordat prin primării.

În total, Caraş-Severinul a intrat în luna noiembrie cu 6.695 de şomeri, în creştere cu 1.069 faţă de luna anterioară, rata şomajului crescând de la 4,62 la 5,5 procente. Din acest total, 3.779 sunt şomeri indemnizaţi, iar 2.916 sunt neindemnizaţi.