Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Ninsorile din ultimele 48 de ore au acoperit judeţul, fără să creeze, însă, sincope majore. 

Ninge de câteva zile, timp în care am trecut atât printr-o serie de Cod galben, cât şi printr-o perioadă de Cod portocaliu. Cel mai mult s-a resimţit iarna pentru cei care au încercat să străbată şosele acoperite mai mult sau mai puţin de troiene sau cei care s-au luptat cu nămeţii pentru a ajunge, pe jos, către muncă sau alte destinaţii. Cu toate acestea, există şi o parte bună legată de zăpada căzută generos peste Caraş-Severin: amatorii sporturilor de iarnă îşi pot pregăti pentru acest weekend echipamentul. De mâine, pe Muntele Mic se deschid toate instalaţiile şi pârtiile, în condiţiile în care stratul de zăpadă măsoară peste 70 de centimetri, ninge uşor şi temperaturile se învârt în jurul valorii de -10 grade Celsius.

„Pe muntele Semenic, începând de sâmbătă, 15 decembrie, se dă drumul la toate instalaţiile. Zăpada trece de un metru şi jumătate pe pârtiile din vârf, iar la Casa Baraj are peste jumătate de metru. În acest weekend muntele este pregătit să-i primească pe pasionaţii de schi sau de peisaje de iarnă“, ne-a declarat Ioan Popa, om de afaceri în turismul din zonă.

Miercuri, pe drumurile judeţene s-a acţionat cu 62 de utilaje de deszăpezire şi 560 tone de materiale antiderapante, în condiţiile în care Codul galben de ninsori abundente, intensificări de vânt şi viscol a fost în vigoare până la ora prânzului, iar căderile de zăpadă au continuat.

„Pe toate drumurile judeţene se circulă în condiţii de iarnă, chiar şi pe sectorul Prislop-Semenic, unde, deşi au fost probleme zilele trecute, acum este practicabil pe ambele sensuri de mers. Ninge în tot judeţul, se acţionează cu utilajele, dar ninsorile abundente nu ne uşurează munca. Rugăm conducătorii auto să circule cu autovehiculele echipate corespunzător circulaţiei pe timp de iarnă şi să se informeze înainte de a efectua orice deplasare asupra condiţiilor de circulaţie pentru drumurile judeţene la telefonul 0255/213212 iar pentru drumurile naţionale la numărul 0255/513131“, a precizat dispecerul de serviciu al Comandamentului de iarnă al Direcţiei de Administrare al Domeniului Public şi Privat Caraş-Severin.

Secţia Drumuri Naţionale Caransebeş a acţionat în aria de responsabilitate cu 35 autoutilaje şi au fost răspândite 145 tone material antiderapant. Circulaţia este îngreunată, din cauza zăpezii, pe şase drumuri naţionale din judeţele Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Hunedoara şi Vâlcea (DN 7A, DN59, DN59A, DN 66A, DN67D, DN68A). Pe autostrăzile A1, A2, A3 şi pe zeci de drumuri naţionale din toate judeţele este zăpadă frământată între unu şi cinci centimetri, cum ar fi pe sectoarele Pojejena – Socol, Oraviţa – Anina, Anina – Iablaniţa, Caransebeş – Anina, Lugoj – Soceni, Reşiţa – Birda, Băile Herculane, Caransebeş – Haţeg.

 

Trenurile pot avea întârzieri

CFR Călători informează că, în urma avertizărilor meteo de ninsori şi vânt puternic în toată ţara, trenurile de pasageri pot avea întârzieri. „Rugăm pasagerii ca înainte de efectuarea călătoriei să se informeze despre evoluţia stării vremii şi să solicite informaţii despre eventualele întârzieri de trenuri produse în traficul feroviar la staţiile CFR şi la telefon 021/9521“, se specifică într-un comunicat al companiei. În aceeaşi informare se mai precizează că întârzieri cu o medie de 30-40 de minute, se înregistrează la trenurile care sosesc din centrul şi sud-vestul ţării. La nivel naţional, pe calea ferată nu sunt linii închise, dar viteza trenurilor care circulă pe raza mai multor judeţe din jumătatea de sud a ţării a fost adaptată la condiţiile meteo nefavorabile.

 

Poliţia atenţionează şi sancţionează

Poliţia Rutieră atenţionează că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante. Pentru neechiparea corespunzătoare se retrage certificatul de înmatriculare, iar valoarea amenzii este de la 630 la 1.470 de lei (între 9 şi 21 puncte amendă).

 

Caransebeş, municipiul alb

Codul galben de ninsori şi viscol a transformat Caransebeşul într-un oraş alb. Echipele Serviciului de Administrare a Domeniului Public şi Privat au intervenit non-stop începând de duminică, cu toate utilajele din dotare, pentru a curăţa stratul gros de zăpadă, căzut în ultimele zile. Acestora li s-au alăturat şi muncitorii societăţii cu care primăria are contract pentru deszăpezire, care se ocupă, în cea mai mare parte, de străzile principale. Potrivit reprezentanţilor administraţiei locale, pe străzi s-a intervenit cu tractoare cu plug şi răspânditoare de material antiderapant, câteva tone de sare şi nisip fiind împrăştiate pe partea carosabilă. De asemenea, angajaşii de la Transal Urbis au lucrat la degajarea trotuarelor, mai ales în zona centrală. Se circulă, însă, cu dificultate pe trotuarele de pe restul străzilor, acolo unde, în foarte multe locuri, proprietarii de imobile, mai ales persoane fizice, nu şi-au curăţat partea din faţa caselor. Municipalitatea a făcut şi un apel la spiritul civic al caransebeşenilor, cerându-le să intervină pentru îndepărtarea zăpezii şi gheţii de pe trotuarele aferente clădirilor deţinute, obligaţie stipulată, de altfel, şi într-o hotărâre a Consiliului Local.

Flavius Rotariu