Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Rezultatul a fost obţinut în cadrul celei de-a cincea ediţii a Forumului Naţional al Inovatorilor în Educaţie.Reprezentanţii Caraş-Severinului au adus acasă, de la Braşov, locul III, pe care l-au obţinut în cadrul celei de-a cincea ediţii a Forumului Naţional al Inovatorilor în Educaţie, eveniment ce a fost organizat la Braşov – în conjuncţie cu Consfătuirile Naţionale ale Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului –, de către Microsoft România şi Fundaţia EOS România.

La deschiderea plenară au participat reprezentanţi ai ministerului de resort şi ai structurilor din subordine, au fost prezentate planuri de viitor, s-a vorbit despre noile paradigme educaţionale, dar şi despre diferite parteneriate transfrontaliere. Au fost prezentate o serie de inovaţii în domeniul tehnologiei informaţiei, s-a pus problema soluţiilor de cloud-computing în sistemul educaţional, fiind prezentate noutăţi atât în domeniul hardware, cât şi software.

Încă de la începutul anului, a fost pregătită şi o expoziţie în materie, cuprinzând proiecte selectate de către experţi din partea organizatorilor, care au fost apreciate atât de către membrii juriului, cât şi de inspectorii şcolari generali şi de inspectorii cu dezvoltarea resurselor umane din fiecare judeţ, precum şi de informaticienii din Inspectoratele Şcolare Judeţene, care s-au numărat printre participanţi, după cum ne-a informat prof. Tudor Deaconu, directorul Casei Corpului Didactic Caraş-Severin, prezent şi el la eveniment.

Din cele 31 proiecte prezente în expoziţie au primit premii şi menţiuni un număr de şapte proiecte, două fiind recompensate cu locul I. (…) Proiectul «Case tradiţionale din Caraş», al Casei Corpului Didactic Caraş-Severin, realizat de informaticianul Remus Rîjniţă, în coordonarea mea, a obţinut locul III“, spune Deaconu. Alături de cei doi reprezentanţi ai CCD Caraş-Severin, la eveniment au mai participat şi prof. Lucian Duma de la Şcoala Specială din Caransebeş, alături de prof. Eva Răileanu, directorul instituţiei de pe Timiş şi Sebeş, care s-au arătat plăcut impresionaţi de faptul că şi proiectul lor, ,,eSafety4eTwinners – web 2.0 şi social media folosesc eTwinners pentru a preveni abandonul şcolar“, a fost acceptat pentru a fi expus la expoziţia organizată la un asemenea nivel.

Evenimentul, aflat la cea de-a V-a ediţie, a fost o adevărată sărbătoare ce a încununat eforturile cadrelor didactice care au folosit în mod creativ Tehnologia Informaţiei Computerizate la clasă şi au elaborat proiecte educaţionale utilizând metodele gândirii critice şi învăţarea interdisciplinară bazată pe cunoaştere“, a concluzionat Tudor Deaconu.

Antoniu Mocanu