Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Peste 2.500 de şomeri cărăşeni au reuşit să se angajeze în primele opt luni ale anului, mai mult decât dublul angajaţilor TMK…

Chiar dacă numărul locurilor de muncă disponibile în Caraş-Severin a fost puternic sub efectul gravitaţiei, abia reuşind să se ridice peste nivelul mării, statisticile au o tentă de roz. Şi asta pentru că de la începutul anului, până la finele lunii septembrie, localităţile Caraş-Severinului reuşiseră să adune deja un total de 2.765 de locuri de muncă. Dar mai important este faptul că nu mai puţin de 2.571 de şomeri au reuşit să se şi angajeze pe aceste posturi în primele opt luni ale anului. Adică mai bine decât dublul numărului actual al angajaţilor TMK!

Potrivit reprezentanţilor AJOFM Caraş-Severin, diferenţa de locuri reprezintă posturi neocupate din cauza faptului că şomerii din baza de date a instituţiei nu aveau calificare în domeniile solicitate de către angajatori, fie posturi în cazul cărora a expirat perioada de valabilitate a ofertei stabilite de către angajatori.

Chiar dacă începutul anului a fost unul mai timid, ianuarie oferindu-le şomerilor 256 de locuri de muncă (adică oferta cea mai mică în primele opt luni ale anului), vârful a fost înregistrat în luna mai, când oferta angajatorilor cărăşeni a numărat 534 de locuri de muncă. La finalul intervalului de opt luni, numărul ofertelor a cunoscut o scădere, în luna august fiind înregistrate 278 de locuri de muncă vacante.

Cele mai multe locuri de muncă au fost oferite în zona Moldova Nouă (791), urmată în clasament de cea a Reşiţei (674), de Caransebeş (274), de Băile Herculane (228) şi Oraviţa (227). În ordine, tot pe zone, clasamentul continuă cu Oţelu Roşu (192), Bocşa (158), Bozovici (140) şi Anina (81). Demn de menţionat este faptul că în toate aceste zone, în fiecare dintre cele opt luni, figurează că au existat locuri de muncă.

Reprezentanţii AJOFM spun că locurile de muncă vacante au un rol important pentru activitatea instituţiei, acesta fiind motivul pentru care au fost făcute deplasări periodice la sediile unora dintre agenţii economici pentru a li se prezenta serviciile oferite de AJOFM, precum şi facilităţile şi subvenţiile acordate din fondul de şomaj, de care pot beneficia cei care angajează anumite categorii de şomeri. Oricum, angajatorii au obligaţia de a anunţa AJOFM în legătură cu orice post, în termen de cinci zile de la vacantarea acestuia.

Antoniu Mocanu