Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Atmosfera medievală a cuprins din plin cetatea în timpul celor patru zile ale tradiționalelor Serbări puse la cale de municipalitate pentru cel de-al 12-lea an consecutiv.

Nici în acest an nu a lipsit tradiționala paradă prin centrul municipiului, în aplauzele localnicilor, răsplata artiștilor fiind și ea una pe măsură: demonstrații de luptă călăre, scene de viață medievală, lupte între daci și romani sau între turci și români(Terra Dacica Aeterna, Terra Ultrasilvana, Paladinii de Terra Medies) demonstrații practice de meșteșuguri uitate(Asociația Calfelor Călătoare), spectacole de dansuri, jonglerii cu foc, povești cu demoni şi suflete pierdute, cu singurătate şi dragoste (Nosa, Sirius, Fire Dream), totul pe acorduri de muzică medievală (Blackbeers și Holloenek).

„Cred și sper că ați revenit cu plăcere în cetatea Caransebeșului, îndrăgostiți de istorie, de tradiții și de tot ceea ce pentru Caransebeș a însemnat începutul unei perioade de dezvoltare pe care de 12 ani încercăm să o evocăm la fiecare început de toamnă. Sunt convins că toți cei care au trecut în aceste zile prin Teiuș au putut vedea cum se trăia pe aceste meleaguri în urmă cu sute de ani, nu ușor, din cauza celor care au râvnit dintotdeauna la bogăția acestei zone”, le-a transmis primarul Marcel Vela sutelor de caransebeșeni prezenți în Parcul Teiuș. Aceștia s-au bucurat, pe lângă spectacolele pregătite de organizatori, și de aleile pline cu standuri cu mâncare tradițională și obiecte populare, iar cei mici au luat cu asalt parcurile de distracții, care de care mai haioase.

„Mi-au plăcut călăreții cum au aruncat la țintă, cum au furat turcii prințesele și cum făceau oamenii aceia cu barbă săgețile și săbiile din fier. Și acum mă duce mami să mă dau în balonul pe apă”, am aflat de la Răzvan, un băiețel de 6 ani. Si cum orice serbare trebuie încheiată frumos, duminică seara, câteva mii de gugulani din întreaga zonă s-au simțit excelent la cele două superconcerte, Paula Seling și Bere Gratis, cântând într-un singur glas refrenele unor hituri celebre. La final, cerul a fost luminat, pe lângă stele, și de luminile colorate ale artificiilor, spre bucuria celor prezenți, care au păstrat, cu ajutorul telefoanelor mobile, momentele de neuitat, măcar până toamna viitoare, la o nouă ediție a Serbărilor Cetății.