Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Municipalitatea caransebeșeană caută alternative la deponeul de la Lupac, încă nedisponibil pentru primăriile din județ. În acest sens, primarul Felix Borcean și city managerul Andrei Ungur au discutat zilele trecute, la București, cu reprezentanții unei firme care dorește să realizeze în România o uzină electrică pe deșeuri, o posibilă locație fiind Caransebeșul.

Singurul impediment, așa cum recunoaște primarul Felix Borcean, ar fi contractul care există deja între primărie și Adi Intercom Deșeuri pentru deponeul de la Lupac. „Suntem în faza de discuții cu reprezentanții acestei firme, fiind intermediați de un caransebeșean care s-a gândit că acest proiect poate deveni unul pilot pentru România. Ei au discutat deja cu mai multe municipalități. Proiectul este inovator, nu există în acest moment în Europa. În România este această condiționare a deponeelor, iată și în județul nostru așteptăm cu sufletul la gură să se deschidă deponeul de la Lupac și avem oarecare restricții în ce privește folosirea acestor deșeuri și utilizarea lor în alte scopuri. Noi suntem condiționați să le transportăm la Lupac, când va începe să funcționeze, cine știe când. O să vedem cu cei de la Intercom Deșeuri care este cadrul legislativ care ne-ar putea permite o desprindere totală sau parțială din acest contract, în condițiile în care proiectul acestei uzine electrice s-ar realiza”, a spus edilul.

Potrivit acestuia, uzina electrică este sută la sută nepoluantă, folosind o tehnologie inovativă, de descompunere moleculară a deșeurilor menajere, plasticului și cauciucului. Nu ar exista nici problema spațiului pentru amplasarea acestei uzine electrice, iar costurile pentru populație și pentru municipalitate s-ar reduce considerabil. „În momentul de față plătim sau vom plăti 9,2 lei pe mc de deșeuri depus la Lupac, iar pentru această uzină gunoiul ar fi gratis, mai mult și municipalitatea ar beneficia de pe urma acestei uzine electrice. Am alimenta iluminatul public, diverse instituții, costurile ar scădea considerabil și am scăpa și de problema de a duce gunoiul la stația de tranzit sau la Lupac. Investiția nu ar fi foarte costisitoare, am pune la dispoziție trei hectare de teren și am realiza o platformă betonată. Ei ar veni cu capitalul, cu fabrica. Mingea este la noi, trebuie să discutăm acest cadru legislativ complicat în care suntem implicați cu toții, să vedem dacă vom putea obține o breșă în acest contract, pentru a putea demara această investiție care ar fi benefică pentru toată lumea”, a concluzionat primarul Caransebeșului.