Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Deşi anul apicol 2015 este de departe mult mai bun decât 2014, în pieţe şi în magazine vom găsi miere mai scumpă.

Ploile acide şi fluctuaţiile de temperatură şi-au pus amprenta asupra producţiei de miere din acest an. În sud-vestul ţării, precipitaţiile din lunile mai şi iunie au spălat nectarul florilor, iar apicultorii au fost nevoiţi să îşi hrănească artificial albinele.

„Culesul la tei a început de şase zile, însă, nu este promiţător. Datorită ploilor şi a dimineţilor reci, avem aceeaşi problemă ca la rapiţă şi salcâm. Am fost în două locaţii până acum cu stupii: la Cornereva, şi în judeţul Mehedinţi, comuna Gogoşu. Din cele două părţi, abia am scos cinci kilograme de miere pe familia de albine. Sper să fie mai bine la Băile Herculane, unde mă aflu în prezent, şi ploile să ne ocolească. Faţă de anul trecut, este mai bine, dar vremea capricioasă nu ne ajută deloc. La rapiţă, am obţinut 11 kilograme de miere pe familia de albine, iar la salcâm 1 – între 12 şi 14 kg. Ceva mai bine ne-a mers în partea a doua a culesului la salcâm, unde am reuşit să scoatem până la 16 kg/familie. În pauza dintre salcâmul 2 şi tei, am dus albinele la polifloră pentru întreţinerea familiilor. Din păcate, ploile dese au spălat nectarul florilor, motiv pentru care am fost obligaţi să hrănim albinele cu biostimulatori şi suplimente nutritive. Toate acestea, au însemnat costuri suplimentare pentru noi.“, ne-a declarat preşedintele Cooperativei Apicole „Prisăcarii Hercules“, Ion Bărbuţ.

Acesta este şi motivul pentru care, din toamnă, mierea pe care o vom găsi în pieţe sau pe rafturile supermarket-urilor va fi mai scumpă, mai spune Ion Bărbuţ. „Le-am sugerat colegilor să nu lase la preţ, ba chiar să îl scumpească. Şi noi avem o iarnă de trecut, şi avem nevoie de bani pentru biostimulatori şi suplimente nutritive pentru albine, pentru a ieşi din sezonul rece cu ele sănătoase şi puternice“, a mai precizat apicultorul.