Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Deşi campania electorală a început, oficial, vineri, 4 mai, anul acesta spaţiile publice vor fi mai curate.

Candidaţi şi susţinători au început, vineri, 4 mai, lipirea de afişe, acesta fiind momentul startului campaniei electorale pentru alegerile locale de anul acesta, care se va încheia în 4 iunie, la ora 7.00. Şi dacă în Timişoara, capitala vestului, primarul Nicolae Robu a fost primul la start, lipindu-și propriul afiş la scurt timp după miezul nopţii, în Piaţa Libertăţii, la Reşiţa candidaţii au fost ceva mai timizi, doar unii dintre ei îndrăznind să se apuce de lucru în prima vineri de după Paşte. Între timp, unii s-au apucat şi de dezlipit…

În zona centrală a reşedinţei judeţului puteau fi văzute, vineri, afişe aparţinând candidaţilor Lucian Ionescu, din partea PNŢCD, şi Paul Purea, din partea PMP, din totalul celor 11 care au intrat în cursa pentru fotoliul de primar al Reşiţei.

Trebuie spus că de anul acesta campania se face după alte reguli, fiind prima în care sunt interzise bannerele şi o serie de materiale promoţionale cu care ne-am obişnuit în ultimii ani. Aşadar, adio găleţi, pixuri şi spectacole. Potrivit Ghidului finanţării campaniei electorale la alegerile locale din 2016, sunt interzise următoarele forme de publicitate: bannere, mesh-uri, panouri publicitare mobile, steaguri publicitare, ecrane publicitare, panouri publicitare fixe sau mobile, publicitate luminoasă sau pe vehicule, sloganuri de campanie înscrise pe maşini, vehiculele care difuzează materiale audio, spectacole, serbări, focuri de artificii etc. Sunt permise, în mod expres, afişele electorale cu dimensiunile de cel mult 500 pe 350 de milimetri, precum şi cele prin care se convoacă reuniuni electorale putând avea 400 pe 250 de milimetri, amplasate însă doar în spaţiile speciale pentru afişaj.

În reşedinţa judeţului, au fost aprobate 58 de locuri speciale pentru afişajul electoral pentru alegerile locale din 5 iunie. Sunt de asemenea permise materiale audio sau video, difuzate de mass-media audiovizuală, publicitatea în presa scrisă, materialele din mediul online, precum şi broşurile, pliantele si alte materiale tipărite.

La aceste alegeri locale, sunt aşteptaţi la vot 273.794 de cărăşeni, dintre care 75.472 de reşiţeni, aceştia constituind numărul de alegători cu drept de vot, potrivit situaţiei stabilite în 12 aprilie, de Autoritatea Electorală Permanentă.