Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Așa a debutat seara memorială dedicată lui Ion Chichere, reflecția poetului fiind extrasă dintr-un interviu montat într-un film documentar.

Festivitatea de premiere a celei de-a II-a ediții a Concursului Național de Poezie „Ion Chichere“ a însemnat și un prilej de aducere aminte a vieții și operei acestuia. Pe scenă a fost amplasată o miniexpoziție „in memoriam“ cu cărțile poetului, realizată de Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici“, Marian Apostol, managerul Casei de Cultură a Sindicatelor, solicitând atenția publicului pentru vizionarea unui documentar. După proiecția filmului, criticul Radu Cernătescu a preluat misiunea de a-i prezenta pe premianți precizând: „Au participat peste 40 de concurenți, în marea lor majoritate din partea Moldovei și foarte puțini din Banat. Din aceștia, juriul a reținut 15 cu un nivel peste medie. Trebuie spus că anul acesta concursul s-a internaționalizat pentru că am avut trimiteri și din Republica Moldova și Anglia, probabil studenți. Din aceștia 15, au fost premiați 6, o diplomă fiind acordată pentru cel mai tânăr participant, în vârstă de nouă ani, o fetiță, întâmplător ea este chiar din Reșița, stabilită de o vreme la Berzovia. Iată că, în felul acesta, o generație va mai veni și după noi fiindcă, repet, am avut foarte puțini concurenți din Banat, iar din Reșița și mai puțini“.

Premiul I, așadar, a fost obținut de poetul reșițean Cristian Bistriceanu care, emoționat, a declarat: „Nu l-am cunoscut pe Ion Chichere decât prin poezia sa însă, de la colegii din liceu care veneau la cenaclul Semenicul, știu că îi plăcea să se înconjoare de tineri, să-i descopere și să-i promoveze. Cred că acest concurs e o foarte bună metodă de a-i promova poezia și de a-i păstra vie memoria și, bineînțeles, de a-i descoperi pe tinerii poeți de astăzi“.

Cea mai tânără concurentă, care săptămâna viitoare va împlini 10 ani, Sara Chiș, nu s-a așteptat să primească o mențiune: „Am început să scriu poezie așa, în grabă și, după aceea le-am trimis aici, la concurs. Natura mă inspiră“.

Alexandru Mărchidan, în vârstă de 34 de ani, a venit tocmai de la Pitești pentru a-și ridica premiul al II-lea: „M-a uimit și mă bucură modul în care reșițenii își cinstesc valorile. Și eu iubesc poezia lui Ion Chichere“.

Premiul al III-lea i-a fost acordat Iuliei Daria Iacob din Cluj-Napoca, elevă în clasa a XII-a, care n-a reușit să ajungă la festivitate, juriul făcând o excepție în trimiterea premiului, avându-se în vedere participarea ei la un important proiect școlar. Alte mențiuni au fost acordate tinerilor Alexandru Rufanda din Marea Britanie și Tatiana Munteanu din Galați. Scriitorii din Lugoj au ținut să mai acorde recompense în cărți prin poetul Ion Oprișor, Cristian Bistriceanu fiind unul dintre norocoși. Seara omagială s-a încheiat cu recitalurile folk ale cantautorilor Vasile Gondoci, Dinu Olărașu, Cristian Buică și Marcel Boța. Și-au mai dat concursul actorii Marian Stan și Eugen Draghin.