Caraş-Severin, Romania

ORAVIŢA – Sanatoriul de la Marila rămâne o problemă cronică. Soluţia costă cam 23 de milioane de euro.

De mai multe ori pe an, intervine în discuţii celebra secţie exterioară a Spitalului Oraviţa, fostă glorie a sănătăţii europene, actualmente un ghimpe în coasta celei româneşti şi o pălărie mult prea mare pentru o administraţie locală. Tot de câteva ori pe an se vehiculează şi posibile soluţii pentru ca celebrul edificiu să nu ajungă ruină. Zilele trecute, problema sanatoriului a fost repusă pe tapet în discuţiile autorităţilor cărăşene, ca punct nevralgic.

„Starea fizică a sanatoriului este, făcă echivoc, de degradare avansată. Dar aici vorbim doar în ceea ce priveşte structura exterioară. Am cerut sprijinul Instituţiei Prefectului şi al Consiliului Judeţean în aşa fel încât – pe baza relaţiilor cu mediul privat şi cu alte instituţii sau ONG-uri să se găsească eventuali doritori cu ajutorul cărora să imaginăm acolo o structură care să nu aparţină exclusiv Ministerului Sănătăţii. Asta ar însemna mai multe surse de finanţare care să acopere o plajă mai largă de servicii, fie ele sociale, medicale sau de alt fel“, a explicat dr. Dragoş Luca, directorul Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Caraș-Severin.

În momentul de faţă, la sanatoriul Marila funcţionează secţia de TBC cu compartiment de boli cronice, în condiţii hoteliere şi de asistenţă medicală bune. Beneficiază de aceste servicii peste o sută de pacienţi, în prezent. „S-au abandonat discuţiile de închidere temporară a secţiei. Căutăm organisme interesate să participe la reabilitare, atragere de fonduri europene. Cele mai recente studii de prefezabilitate, care s-ar putea să nu mai fie actuale arătau că este nevoie de o sumă de circa 23 de milioane de euro pentru reabilitare. E o sumă imensă dacă ar trebui suportată de un minister, dar o sumă pretabilă din fonduri europene, secondată de Guvern“, a adăugat directorul DSP Caraş-Severin.