Caraş-Severin, Romania

HERZOGENAURACH – Aproape în fiecare an, locuitorii din Reşiţa şi Steierdorf, care au plecat în Germania, se întâlnesc pentru o seară în care îşi amintesc de ţinuturile natale.Daniel Kardos ne-a scris zilele trecute din Germania pentru a ne povesti un emoţionant obicei al celor care, chiar dacă se află la sute de kilometri de urbea lor natală, pe care nu au văzut-o poate de zeci de ani, păstrează tradiţia unor seri de muzică, dans şi amintiri.

Domnul Kardos, din Reşiţa, care în perioada 1971-1973 a fost fotoreporter al ziarului Flamura (actualul Jurnal de Caraş-Severin), a părăsit Banatul în urmă cu aproape patru decenii, însă Banatul nu l-a părăsit niciodată.

„Vă scriu aceste rânduri pentru a vă spune că, şi departe de ţară, ne gândim acasă, îşi începe Daniel Kardos scrisoarea. Aproape în toamna fiecărui an, la Herzogenaurach se organizează o seară de dans şi petreceri între tineri şi mai puţin tineri, îndeosebi foşti locuitori din Steierdorf-Anina. Vin membri ai câtorva zeci de familii din întreaga Germanie: Stuttgart, Rosenheim, Landshut, Nürnberg, Fürth, Höchstdat/Aisch, şi, bineînţeles, din Herzogenaurach. Aceste seri sunt şi un prilej de reîntâlnire pentru oameni care nu s-au mai văzut de ani de zile. Ediţia din acest an a Deutsch-Rumänischer Abend (Seara Germano-Română) a avut loc pe data de 10 noiembrie, fiind organizată de Adriana Beber şi Elke Mastyuk. A fost prezent şi un duet de muzicieni, care a interpretat atât muzică germană cât şi românească, nelipsind valsurile, hora şi mai ales «braşoveanca», întâlnirea încheindu-se la primele ore ale dimineţii. Toţi cei prezenţi au fost mulţumiţi şi aşteaptă cu nerăbdare ediţia de anul viitor“.

Nina Curiţa