Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Reprezentantul CJAS a prezentat noutăţile apărute pe segmentul prescripţiilor în boli acute şi cronice.

O noutate importantă a fost introdusă prin contractul cadru din acest an între Casa judeţeană de Asigurări de Sănătate şi furnizorii de servicii medicale.

„În situatia in care un asigurat, cu o boală cronică confirmată, este internat în regim de spitalizare continuă în cadrul unui spital aflat în relație contractuală cu casa de asigurări de sănătate, medicul de familie (sau cel din ambulatoriul de specialitate) poate elibera prescripție medicală pentru medicamentele și materialele sanitare din programele naţionale de sănătate, pentru medicamentele aferente bolilor pentru care este necesară aprobarea comisiilor de la nivelul Casei Naţionale sau a celor judeţene. Permisiunea se menţine şi pentru medicamentele aferente afecţiunilor cronice altele decât cele cuprinse în lista cu DCI-urile pe care o depune spitalul la contractare. Dar asta doar în condițiile prezentării unui document eliberat de spital, că asiguratul este internat, cu respectarea condițiilor de prescriere de medicamente pentru bolile cronice și a restricțiilor de prescriere din protocoalele terapeutice“, a explicat dr. Laurenţiu Mărţuică, medicul şef al CAS Caraş-Severin.

De fapt, addendum-ul a fost necesar pentru că, până la această modificare, apăreau probleme în ceea ce priveşte prescripţii de la medicul de familie în timp ce pacientul figura şi ca internat în spital. Noutatea clarifică situaţiile în care prescripţiile pot fi făcute şi în aceste cazuri.

„Ca o noutate, perioada de prescriere a medicamentelor pentru afecţiunile acute, a crescut de la 3-5 zile la 7 zile, tocmai în ideea de a nu rămâne o descoperire privitor la tratament în cazul evoluţiei unei afecţiuni din formă acută spre forma subacută. În rest, perioadele pentru care pot fi prescrise medicamente sunt de 8-10 zile în afecţiuni subacute şi de până la 30-31 de zile pentru bolnavii cu afecţiuni cronice. Pentru bolnavii cuprinşi în unele programe naţionale de sănătate (diabet zaharat, oncologie), perioada de prescriere a medicamentelor poate fi de până la 90-92 de zile. Medicii din spitale au dreptul şi obligaţia de a prescrie medicamente asiguraţilor la externare, pentru maxim 30-31 de zile“, a mai adăugat dr. Mărţuică.