Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Peste 8.000 de cazuri de cancer se înregistrează în județ, din care peste 15 procente sunt reprezentate de cancerul de sân, arată datele Direcției Județene de Sănătate Publică!

Într-o recentă conferință de presă, Daiana Francescu, statistician în cadrul DSP CS, a specificat că din totalul cancerelor avute în evidenţă, cancerele de sân reprezintă un procent îngrijorător: „În judeţul Caraş-Severin, în momentul de faţă, în evidenţele noastre sunt 1.468 de cancere de sân, dintr-un total de 8.100. Din cazurile noi, în cursul acestui an, până la data de 30 septembrie sunt înregistrate 375, din care 35 sunt cancere de sân. În 2018, dintr-un total de 8.086 de cazuri de cancer, 1.465 sunt de sân. Procentul de peste 15 la sută pentru cancerele de sân este, din păcate, destul de mult, şi reprezintă cele mai multe cazuri rămase în evidenţă la momentul actual din totalul cancerelor“.

Invitat la conferinţa de presă, medicul oncolog Dacian Purcăriţă a sublinat că ar fi indicat, ţinându-se cont de gravitatea bolii care poate cauza o psihotraumă, ca alături de oncolog să existe un psiholog care să consilieze pacienţii şi aparţinătorii: „Şi spitalele din Timişoara au, şi OncoHelp-ul are. Aş propune un psiholog cu experienţă în psihologie clinică şi psihoterapie, atât pentru consilierea familiilor, cât şi a pacienţilor“.

Oamenii trebuie să ştie că pot preveni cancerul prin alegerile pe care le fac, spune directorul DSP CS, Dănilă Miloş, potrivit căruia „Agenţia Internaţională privind Studiul Cancerului a stabilit şi a redactat un nou cod împotriva cancerului. Codul conţine următoarele recomandări: «nu fumaţi, nu utilizaţi nici o formă de tutun, eliminaţi fumatul în casă, sprijiniţi politicile în favoare interzicerii fumatului la locul de muncă, luaţi măsuri pentru a avea o greutate corporală sănătoasă, fiţi activ fizic în viaţa de zi cu zi, limitaţi perioadele de timp petrecute stând aşezat, adoptaţi o dietă sănătoasă, consumaţi din abundenţă cereale integrale, legume şi fructe, limitaţi alimentele bogate în calorii, evitaţi carnea prelucrată. În cazul în care consumaţi alcool de orice fel, limitaţi consumul acestuia, evitaţi expunerea exagerată la soare. La locul de muncă, respectaţi instrucţiunile privind sănătatea şi securitatea în muncă, pentru a vă proteja de substanţele cancerigene. Aflaţi dacă sunteţi expuşi iradierilor cu niveluri ridicate de radon. Pentru femei, alăptarea reduce riscul de cancer al mamei, dacă puteţi să alăptaţi copilul, asiguraţi participarea copiilor dumneavoastră la programele de vaccinare, hepatită B, virusul papiloma uman la femei, HPV-ul pentru fete, participaţi la programele de screening pentru cancer, colo-rectal, mamar, de col uterin». Considerăm că aceste 12 elemente stabilite de noul cod împotriva cancerului, trebuie luate în calcul, de fiecare om al judeţului Caraş-Severin, şi nu numai“.

Referitor la programele derulate prin Ministerul Sănătăţii, există un program pilot, demarat în 2018, însă acesta funcţionează doar la nivelul centrelor universitare. La SJU Reşiţa nu sunt fonduri alocate pentru acest program, investigaţiile fiind centrate doar pe diagnostic, prin medicul de familie sau medicul specialist, care poate evidenţia suspiciunea de neoplasm. Până la această dată, pentru stabilirea unui diagnostic privind cancerul de sân, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa s-au făcut 327 de mamografii, 70 de ecografii şi 10 RMN-uri, iar în cadrul secţiei de Oncologie Medicală au fost diagnosticate şi tratate 35 de cazuri de cancer mamar.

Prin proiectul strategic România – Serbia, iniţiativă comună împotriva cancerului în regiunea transfrontalieră – „Îmbunătăţirea diagnosticării şi tratamentului tumorilor maligne“, la sfârşitul lunii septembrie, Secţia de Oncologie din cadrul SJU Reşiţa a primit 20 de paturi electrice care sporesc confortul pacienţilor, patru monitoare pentru funcţii vitale, un defibrilator şi două concentratoare pentru oxigen.

Alexandra Gorghiu