Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Lucrările la complexul studenţesc vor putea fi gata după primirea ultimei tranşe de bani. Aproximativ 600.000 de euro mai trebuie să intre în buzunarul universităţii reşiţene pentru ca lucrările din campusul universitar să fie terminate. Renovarea şi modernizarea înseamnă o investiţie cu bani europeni, în valoare de 6,2 milioane de euro, derulată prin Programul Operaţional Regional.

Până acum, s-au primit şi investit 90% din bani, ultimii 10% fiind aşteptaţi să vină de la Ministerul Educaţiei. „Universitatea a solicitat ministerului alocarea acestei sume la capătul actualei rectificări bugetare. Deocamdată aşteptăm răspunsul de la minister. Am discutat şi cu constructorul şi am primit asigurări că ar putea finaliza lucrările în termen de două luni de la sosirea banilor”, aflăm de la Cristian Chioncel, prorectorul Universităţii Eftimie Murgu (UEM).

Din aceeaşi sursă, reţinem că proiectul aflat în derulare prevede renovarea căminului şi a cantinei, construirea unui corp de legătură între cele două, amenajarea de spaţii pentru seminarii, săli multimedia, sală de festivităţi, mansardarea căminului, dotarea cu aparatură multimedia, dotarea bucătăriei, achiziţionarea de mobilier pentru cămin şi cantină. Dar anul universitar bate la uşă iar campusul încă îşi aşteaptă strălucirea care trebuia să fi venit deja.

Există suficiente locuri de cazare în cămin pentru toţi studenţii care vor solicita asta

UEM a încheiat un parteneriat cu Primăria Reşiţa în baza căruia a primit în administare un cămin din curtea Liceului Traian Vuia. Aici vor fi cazaţi studenţii până la finalizarea lucrărilor la viitorul campus de cinci stele.

Din discuţia cu prorectorul Chioncel am înţeles că termenul iniţial de finalizare era 31 decembrie 2015, însă probleme neprevăzute au făcut ca acesta să fie mult depăşit. De asemenea, iese din calcul deschiderea parţială a căminului. „Proiectul a fost gândit şi implementat ca un întreg astfel că nu poate fi dat în funcţie decât la finalizarea totală”, a precizat Cristian Chioncel. Mai reţinem că, la finalul lucrărilor, capacitatea de cazare a căminului va fi de peste 400 de locuri după ce, înainte de modernizare, acesta putea găzdui 336 de studenţi. Prorectorul UEM a mai precizat că taxa de cămin va fi de aproximativ 60 de lei pe lună.

Alternative la cazare

Cum însă anul universitar bate la uşă, am fost curioşi să ne facem o idee despre cât vor trebui să plătească studenţii care nu vor dori să locuiască la cămin. Am găsit garsoniere cu 80 de euro lunar, pe care proprietarii sunt dispuşi să le închirieze la doi locatari şi despre care spun că oferă strictul necesar. Am găsit şi apartamente cu două şi trei camere cu chirii oscilând în jurul valorii de 160 de euro. Aici însă lucrurile se complică, deoarece proprietarii fie nu doresc să închirieze la elevi/studenţi, fie impun închirierea pe termen lung, fără întreruperile generate de vacanţe.

Imagine under cover

Ne-am deplasat şi la campusul universitar aflat în construcţie, dorind să facem câteva fotografii din exterior. Muncitorii aflaţi la faţa locului ne-au comunicat dispoziţia conducerii firmei care execută lucrările cum că… nu putem fotografia decât sub însoţirea unui reprezentant UEM. Am reuşit totuşi să facem o fotografie exterioară, încălcând dorinţa constructorului. Nu de alta, dar universitatea reşiţeană este instituţie publică.