Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Deşi an de an CET-ul reşiţean face revizii în luna august iar cei 3.500 de abonaţi ştiu asta, niciodată vestea sistării apei calde nu este primită bine. Asta pentru că, acum, când temperaturile trec mai mereu de 35 de grade Celsius, fiecare vrea să facă un duş pentru a se răcori, numai că se răcoreşte mai mult decât ar fi cazul când pe ţeavă vine doar apă rece.

La fel de multă nevoie de apă caldă este şi în cazul copiilor care stau la joacă mai mult decât de obicei, fiind vacanţă, dar mai ales în cazul bebeluşilor care trebuie îmbăiaţi şi de două-trei ori pe zi în condiţii de vară. Peste aceste obiceiuri cotidiene nu putem trece, aşa că apelăm la variantele copilăriilor petrecute la ţară. Seară de seară, se pun la încălzit oale mari cu apă pentru a putea face baie. Apoi mai este şi spălatul vaselor, care acum se face cu apă rece şi în concluzie este nevoie de o cantitate dublă de detergent pentru rezultate „de reclamă“.

Şi astfel stau lucrurile an de an la Reşiţa în ceea ce priveşte sistarea apei calde. Poate că familiile branşate la CET ar trece şi peste acest lucru dacă, în perioadele în care distribuitorul reşiţean de agent termic funcţionează la parametri normali, la robinetele noastre nu ar ajunge fie apă cu rugină, fie doar apă rece. Cu toate acestea, facturile nu sunt nici reduse, nici nu întârzie. Mai mult, ele cresc periodic, deoarece suntem nevoiţi să lăsăm chiar şi 20 de minute apa să curgă pentru a beneficia de o baie caldă, asta când nu renunţăm la aşteptare şi apelăm din nou la imensele cratiţe puse pe aragaz la încălzit.

Iar iarna e şi mai rău, fiind binecunoscute repetatele perioade din sezonul 2011 – 2012 când copiii nou născuţi stăteau în case cu trei rânduri de haine pentru că CET 2010 sista distribuirea agentului termic când ne era lumea mai dragă. Şi totuşi, iarna trecută s-au plătit facturi cu 30% mai mari decât în anul precedent.

Anca Preda