Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Lecţiile de istorie şi geografie se pot desfăşura şi în afara orelor de curs, iar acest lucru o demonstrează doi dascăli de la Şcoala 7.

Peste treizeci de elevi ai Şcolii Gimnaziale Nr. 7 din Reşiţa, însoţiţi de cadrele didactice Violeta Groza şi Cristina Ardeleanu, s-au întors zilele trecute dintr-o excursie ce le-a purtat paşii prin Ţara Moţilor şi cea a Maramureşului Istoric. Excursia a urmărit vizitarea unor obiective turistice de importanţă naţională, copiii având ocazia cunoască aspecte legate de realitatea trecută şi prezentă a României.

Lecţia de istorie a început la Alba Iulia, cu o trecere în revistă a evoluţiei societăţii româneşti realizată în Muzeul Unirii, şi a continuat la catedrala Reîntregirii, în faţa căreia se află busturile regelui Ferdinand şi al reginei Maria. O altă lecţie a avut loc la Carei, la monumentul Ostaşului Român, unde elevii au aflat că acesta a fost ridicat în cinstea celor care şi-au pierdut viaţa pe câmpul de luptă, pentru a elibera ultima palmă de pământ românesc în cel de-al II-lea Război Mondial. Tot despre istorie, însă de această dată una recentă şi cutremurătoare, au aflat reşiţenii la Memorialul Durerii din Sighetu Marmaţiei. Vechea închisoare comunistă a fost transformată într-un impresionant muzeu, în celulele căruia au fost amenajate spaţii expoziţionale care surprind aspecte variate ale regimului comunist.

Însă nu doar istoria a fost domeniul atins de copii în cadrul excursiei. Reşiţenii au făcut o călătorie printre stele, constelaţii şi galaxii la Planetariul din Baia Mare, au admirat reptile vii în cadrul unei expoziţii din Alba Iulia şi au aflat curiozităţi despre modul lor de viaţă. Au vizitat apoi Cimitirul Vesel de la Săpânţa, faimos pentru crucile mormintelor viu colorate şi picturile naive reprezentând scene din viaţa şi ocupaţia persoanelor înhumate, şi au primit sfaturi de la măicuţele de la mănăstirea Bârsana. Vizita a continuat la una dintre cele mai frumoase grădini botanice din Europa Alexandru Borza“ din Cluj-Napoca unde cei mici au putut admirat plante specifice tuturor zonelor din România, dar şi vegetaţie tropicală. Prin vizitarea muzeului Satului Maramureşean şi cel al sculptorului Toader Bârsan, căruia i s-a dus faima peste mărţi şi ţări ca fiind cel mai bun cioplitor în lemn, copiii au descoperit tradiţiile, meşteşugurile şi portul popular maramureşean. Maramureşul este o zonă care te atrage printr-o natură fantastică, iar toamna şi-a adus şi ea aportul la frumuseţea peisajelor. Această călătorie a venit în completarea excursiilor pe care elevii şcolii noastre le fac în locuri de poveste ale ţării în care fiecare dintre noi ar trebui să ajungem în această viaţă“, ne-a declarat prof. Cristina Ardeleanu.