Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Prima zi a înscrierilor în clasa pregătitoare şi clasa I a început cu stângul în mai multe judeţe din ţară. Cu toate acestea, în Caraş-Severin părinţii nu au întâmpinat probleme întrucât defecţiunea tehnică a fost remediată până la ora la care unităţile şcolare au dat startul înscrierilor.

Datorită unor căderi de tensiune succesive, serverul s-a defectat, iar softul Ministerului Educaţiei pentru această procedură era blocat. Însă, conform insp. şc. gen. prof. Adrian Doxan, în judeţul Caraş-Severin perioada de înscriere nu s-a amânat. „Softul este funcţional în momentul de faţă. Este o problemă tehnică de server, nu de soft“, a declarat Doxan.

Prima etapă a înscrierilor nu s-a prelungit, iar părinţii care vor să-şi înscrie copiii în şcolile din circumscripţia la care au fost arondaţi sunt aşteptaţi în continuare până în data de 16 martie. Deşi prima zi de înscrieri a început cu stângul în toată ţara, după cum afirmă inspectorul şcolar general, părinţii au suficient timp la dispoziţie.

„În primul rând, şcoliile îşi stabilesc programul în aşa fel încât să ajungă şi părinţii care lucrează de dimineaţă. De aceea, majoritatea unităţilor şcolare îşi încep programul de înscrieri de la ora 12 şi va dura până la orele 18-19, în fiecare zi“. Datorită acestui orar, în Caraş-Severin părinţii nu s-au confruntat cu probleme de server sau soft, acestea urmând să fie soluţionate până la deschiderea programului.

„Practic, înscrierile nu au început încă şi sperăm ca până azi la ora 12 (ieri, 5 martie – n.r.) să fie soluţionată problema tehnică“, a mai precizat inspectorul școlar general. Premergător acestei etape, părinţii şi-au evaluat psihosomatic copiii pentru a afla dacă sunt pregătiţi pentru şcoală. În judeţ au fost înregistrate 320 de solicitări. Dintre acestea, 228 au primit recomandare pentru clasa pregătitoare, 59 pentru clasa I, 33 pentru grupa mare şi 8 pentru învăţământul special.

Lavinia Predescu