Caraş-Severin, Romania

Deşi în comunicatul de presă remis redacţiei s-au autointitulat Partida Romilor Pro Europa „Sucursala“ Caraş-Severin, este vorba evident despre un partid politic, fără vreun reprezentant în consiliile locale, şi nu despre o bancă comercială. Aşa cum ne-au obişnuit dintotdeauna, o parte din reprezentaţii acestei formaţiuni politice au în sânge spectacolul (de orice fel) şi şefia (fie ea oriunde).

Astfel că, a avut loc o şedinţă extraordinară a partidului, ocazie cu care s-a lucrat la restabilirea ordinii, reorganizarea filialei judeţene şi s-a luat decizia excluderii lui Doru Jurj (din calitatea sa de?). Cam atât ne informează comunicatul de presă. Pentru a afla detalii am încercat iniţial să luăm legătura cu Ion Stancu, preşedintele Partidei Romilor, însă acesta a fost imposibil de găsit.

Următorul în partid este Gheorghe Manda, prim-vicepreşedinte, aşa că am vrut să aflăm de la dânsul ce s-a întâmplat. „Am lipsit motivat de la şedinţă aşa că nu vă pot spune prea multe, decât funcţia lui Doru Jurj. Şi anume aceea de vicepreşedinte al Partidei“, ne-a declarat acesta. Misterul motivului pentru care Jurj a fost exclus încă există, aşa că l-am contactat chiar pe dânsul şi l-am întrebat de ce s-a luat această decizie.

„Nu ştiu exact, eu unul nu am făcut nimic, dar Stancu mi-a făcut un bine pentru că de acum voi lucra cu adevărat în folosul romilor alături de Daniel Grebeldinger“, a spus Doru Jurj. Abia acum iţele acestei poveşti colorate începeau să se descâlcească. Asta pentru că între Grebeldinger şi Stancu războiul este deschis de mult, acesta din urmă manifestându-şi public nemulţumirile în repetate rânduri.

„Am participat la şedinţă până la un moment dat, când am fost nevoit să mă retrag deoarece aveam o întrunire cu directorul CCD Caraş-Severin. Cum am plecat, Ion Stancu a decis că nu mai sunt membru al Partidei şi m-a exclus… Asta după ce timp de cinci ani am avut tot felul de funcţii – prim-vicepreşedinte, vicepreşedinte sau secretar general. Nu mă interesează foarte tare că nu s-au respectat paşii unei excluderi, ci doar faptul că nu se face absolut nimic pentru romii din Caraş-Severin“, a mai spus Jurj.

Vizavi de situaţia creată la şedinţă, am discutat şi cu Florin David, alt vicepreşedinte judeţean şi preşedinte al filialei Oraviţa, care ne-a spus: „Am participat la întâlnire, însă am preferat să mă abţin. Asta pentru că sunt de părere că totul trebuie discutat cu atenţie şi în detaliu şi că Doru Jurj merita încă o şansă pentru că a făcut destule pentru comunitatea noastră“.

Şi până la urmă, se pare că interesele politice sunt mai importante pentru unii decât faptul că romii nu au acte, case sau ce pune pe masă…

Anca Preda