Profesor, teoretician al muzicii corale şi instrumentist, Ion Românu pune în 1947 bazele Corului Combinatului Metalurgic din Reşiţa, alături de care obţine de cinci ori premiul I pe ţară la concursurile pentru amatori, iar între anii 1957 şi 1979 este directorul şi dirijorul corului la Filarmonica „Banatul” din Timişoara. La eveniment au participat personalităţi din lumea artei şi a muzicii, oameni de cultură, autorităţi judeţene, preşedintele şi vicepreşedintele CJ, Sorin Frunzăverde şi Ionesie Ghiorghioni, fiica cea mică a dirijorului Ion Românu.
Ceremonia a debutat cu sfinţirea monumentului şi cu o slujbă de pomenire, săvârşită de un sobor de preoţi, în frunte cu protopopul Reşiţei, Petru Berbentia, şi a continuat cu alocuţiunile preşedintelui CJ şi a dirijorului Diodor Nicoară, elevul de suflet al maestrului Ion Românu. La rândul ei, Mioara Românu a mulţumit autorităţilor judeţene, precum şi tuturor persoanelor care s-au implicat în cinstirea numelui tatălui său.
Bustul din bronz al lui Ion Românu fost realizat de către sculptorul timişorean Aurel Gheorghe Ardeleanu, şi el prezent la ceremonie alături de maestrul Sabin Pautza. Ridicarea acestui monument nu ar fi fost posibilă fără sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Caraş-Severin, a Primăriei Rusca Montană şi a societăţii Calor Grup. Ion Românu este considerat printre ultimii reprezentanţi din marea pleiadă de dirijori de cor ai Banatului secolului XX, urmărind filiera Ion Vidu, Atanasie Lipovan, Antoniu Sequens, Iosif Velceanu, Sabin Drăgoi, Filaret Barbu, Vadim Sumski, Nicolae Ursu.
Roxana Bălan Nafiru
Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CAON.ro