Caraş-Severin, Romania

GHERTENIŞ – Tinerilor le place la disco. Nici nu-ntreabă de sapă, căci au uitat cum s-o ţină de coadă.

Numai cei bătrâni sau cei veniţi de la ţară se opresc la standul cu unelte agricole al lui nea Aurel Seracin. Rar întreabă ceva vreunul sub 30 de ani. Vin bătrânii să cumpere sapă nouă, pe cea veche le-au tăiat-o nepoţii ca s-o vândă la fier vechi.

Nea Aurel a muncit 42 de ani. 23 a fost lăcătuş la ICM Bocşa, apoi a trudit 12 ani la Berzovia şi încă şapte ca brutar la Măureni. De zece ani e în pensie şi tot de-atunci s-a apucat să facă unelte. De două ori pe săptămână vine în Piaţa Reşiţa Sud cu sape, coase, securi şi greble, adică unelte pentru care unii au nevoie de dicţionar. Dar aduce şi de-ale gurii, pe care le pregăteşte cum ştie mai bine.

Are 88 de hectare de pământ din care 55 le-a dat belgianului care face agricultură la Gherteniş, dar celelalte 33 de hectare le muncesc ginerele şi nepotul. „Cultivăm grâu, porumb, soia, floarea sorelui. Cu ce producem, hrănim porcii şi păsările şi asta se simte la gust şi calitatea cărnii”, ne spune nea Aurel.

Tare rău îi pare când vede tineretul cum pleacă din ţară. Pasărea face pui şi-i învaţă să zboare şi să caute hrană. Noi ne-am învăţat copiii să nu muncescă, fiind s-or închis toate. Tinerii fac şcoli şi n-au de lucru. Sau, dacă au, e aşa slab plătită munca încât preferă să plece. Şi nu le mai place munca. Nea Aurel a fost cel mai tânăr deportat din judeţ. Avea două luni şi patru zile când a luat drumul Bărăganului. Din acei ani i-au rămas în minte nişte frânturi cu un moş gras care se lua după copii ca să stea cuminţi. Când s-o făcut bun de muncă s-a băgat calfă la Bocşa.

Lumea îl caută pentru că ştie că face lucru bun. Numa-l sună oamenii şi-i zic să le-aducă pui. Iar nea Aurel le aduce bucuros, căci ştie cât îs de rele produsele din magazine. „Odată am luat două kile de costiţă, arăta tare bine. Dar când am vrut s-o prăjesc, a sărit apa din ea şi de-atunci nu mai vreau s-aud de magazin. Alimentele-s pline de chimicale şi de-aia la noi oamenii mor la 55 de ani”, spune agricultorul care sfătuieşte pe toată lumea să cumpere de la producători deoarece alimentele făcute de ei sunt mult mai sănătoase.