Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Faţă de primul trimestru al anului trecut, bugetul statului a primit mai puţin în acest an din TVA şi venit.Pe unele paliere care contribuie la acest buget, adică impozitele pe venit, sau TVA, se constată scăderi semnificative. Potrivit datelor oferite de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Caraş-Severin, cauzele diminuării încasărilor sunt reprezentate de transferuri a sediilor secundare înregistrate fiscal pe teritoriul altor judeţe, intrarea în insolvenţă a 68 de contribuabili, din care trei mijlocii, precum şi o restituire mai mare de TVA în contul contribuabililor (15,530 milioane de lei în primul trimestru din 2012 faţă de 4,735 de milioane în 2011). Aceste cifre au fost prezentate de către directorul adjunct al DGFP, Erzsebet Stănilescu.

Alte motive explicate de către reprezentantul DGFP pentru neplata în totalitate a taxelor ar fi lipsa disponibilităţilor băneşti în cazul mai multor societăţi, dar şi imposibilitatea valorificării bunurilor mobile şi imobile sechestrate la societăţile care înregistrează obligaţii mari.

„Fie la aceste licitaţii nu se prezintă ofertanţi, fie ele se valorifică la a doua sau a treia licitaţie, la un preţ mai mic decât cel de pornire. Avem societăţi care nu au încasat subvenţii din agricultură, şi care au pierdut şi înlesnirile la plată, potrivit legii“, a precizat Stănilescu. În ceea ce priveşte executările silite, în primul trimestru s-a ajuns la recuperarea a puţin peste 20 de milioane de lei, suma pentru care s-au întocmit somaţii însoţite de titluri executorii fiind de aproape 40 de milioane de lei.

Flavius Rotariu