Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Asta ne spune Irina Briscan, un cadru didactic aflat la prima apariţie editorială, care a constatat că elevii sunt mai receptivi la serbări şi scenete, decât la informaţia pură, predată în clasă.

O serbare pentru fiecare“, aşa-şi intitulează prof. Irina Briscan prima sa apariţie editorială. Lansarea volumului dascălului, care în prezent îndrumă paşii unei clase pregătitoare la Liceul Teologic Baptist din Reşiţa, a avut loc miercuri, 5 aprilie, sub cupola instituţiei educaţionale.

Care este rolul şi mesajul acestei cărţi? Irina Briscan, profesor pentru învăţământul primar, ne explică: „În primul rând, cartea aceasta am vrut s-o scriu pentru fiecare copil, deoarece am tratat foarte mult tema caracterului. Este important să-i educăm pe copii asupra valorilor morale, astăzi cu greutate aceste valori mai sunt promovate, şi de aceea m-am gândit în primul rând lor să le scriu această carte. Fiind o carte de scenete, fireşte că în grupul ţintă m-am gândit la educatoare şi la învăţători care sunt promotorii acestei teme“. În calitate de dascăl, autoarea ne-a explicat că a acumulat suficientă experienţă, inclusiv în organizarea de serbări şi scenete, prilej cu care şi-a dat seama de importanţa acestor activităţi pentru cei mici: „Mi-am dat seama cât de importante sunt, pentru că au mai mare impact decât a le transmite doar informaţii. Când facem serbare, scenete, ei sunt mult mai deschişi şi mai receptivi“.

Acţiunea a fost organizată de instituţia gazdă, în parteneriat cu Casa Corpului Didactic Caraş-Severin (cartea văzând lumina tiparului la editura acesteia, Gheorghe Magas), şi cu Biblioteca Judeţeană „Paul Iorgovici“ (evenimentul fiind cuprins în programul „Săptămâna cărţii pentru copii“, o iniţiativă a bibliotecii judeţene). Printre invitaţi s-au numărat inspectori şcolari, reprezentanţi ai diferitor instituţii, pastori şi cadre didactice din învăţământul primar şi preşcolar. Spre finalul acţiunii, cei mici au dat viaţă unei scenete din volum, fiind deschisă şi expoziţia de lucrări artistico-plastice participante la concursul local „Caracterul în imagini şi cuvinte“, din proiectul educaţional „Caracterul – cartea mea de vizită“.