Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Marţi, la Camera Deputaţilor a fost o zi plină. S-a votat asupra a două legi extrem de controversate – cea a câinilor fără stăpân şi cea a asistenţei sociale. Iar cel de-al doilea act normativ presupune ca programele de asistenţă socială să fie pasate autorităţilor locale.

Ambele au trecut, însă, dacă în primul caz parlamentarii USL s-au opus, la a doua lege ei s-au abţinut de la vot. Astfel, noua lege a asistenţei sociale a trecut cu obişnuitele 168 de voturi „pentru“, existând totuşi şi cinci deputaţi care s-au împotrivit.

Chiar dacă s-au abţinut de la vot, reprezentanţii PSD şi PNL au continuat să critice actul normativ, una dintre cele mai controversate prevederi ale acestuia fiind faptul că programele de asistenţă socială vor fi preluate de către autorităţile locale. Ceea ce înseamnă că fondurile necesare nu vor mai veni de la Guvern, ci de la consiliile locale şi judeţene. La mijlocul acestui an, aveam în judeţ 117.000 persoane asistate social, şi, deşi suntem sub media pe ţară, încă mai există nereguli. „În aceste condiţii, se cheltuiesc, în continuare, sume mari de bani pentru asigurarea prestaţiilor sociale. Doar pentru plata venitului minim garantat s-au cheltuit, în primele patru luni ale anului, peste 1,7 milioane lei“, ne-a declarat, la un moment dat, Viorel Alexa, directorul Agenţiei de Prestaţii Sociale Caraş-Severin.

În momentul de faţă, la această instituţie mai sunt în plată puţin peste 2.400 de beneficiari ai venitului minim garantat, faţă de 4.500 câţi erau în ianuarie. În fiecare lună, pentru aceste plăţi statul scoate din bugetul social 400.000 de lei. Pe lângă cele 2.440 de dosare pentru venitul minim garantat, Agenţia pentru Prestaţii Sociale mai plăteşte, lunar, diferite indemnizaţii şi alocaţii pentru copii şi pentru persoane cu handicap, iar în sezonul rece ajutoare de încălzire.

Astfel, în Caraş-Severin se plătesc 54.979 de alocaţii de stat, ceea ce înseamnă 13.237.347 de lei de la începutul acestui an, 1.125 de alocaţii pentru copii daţi în plasament (sume plătite – 459.649 de lei), 21.884 indemnizaţii persoane cu handicap conform Legii nr. 448/2006 pentru care Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a virat în perioada ianuarie – aprilie 2011 suma de 11.099.407 lei.

Se mai plătesc 2.031 alocaţii pentru susţinerea familiei, 207 indemnizaţii pentru hrana cuvenită persoanelor infectate cu HIV sau 2.461 indemnizaţii/stimulente pentru creşterea copilului.

Având în vedere că toate primăriile din judeţ au avut întârzieri la plata acestor indemnizaţii, alocaţii şi atunci când aceşti bani veneau de la Guvern, ne putem imagina ce va fi de acum încolo, în condiţiile în care bugetele administraţiilor locale sunt aşa cum sunt.