Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – De parcă nu ar cunoște-o toată lumea, situația mai mult decât dificilă în care se află spitalul caransebeșean a intrat din nou în atenția publicului la ultima ședință a Consiliului Local.

Printre altele, atunci, liderul unuia din cele două sindicate din spital a acuzat managementul defectuos al unității sanitare. Intervenția acestuia l-a surprins pe primarul Felix Borcean, care, după ședință, chestionat asupra subiectului, a declarat că nu înțelege de ce dintr-o dată anumiți medici sau sindicaliști sunt interesați de soarta spitalului. Edilul consideră că anumite măsuri luate de managerul Octavian Dena au deranjat.

„Ce n-am înțeles eu, dintr-o dată toată lumea, vorbim de personalul intern al spitalului, e <<fermecată>> de starea spitalului. Nu înțeleg de ce le pasă atât de tare sau ce-i mână pe ei în luptă de sunt două sindicate la spital, de participă la raportul de gardă și sunt foarte vocali anumiți medici. Datoriile spitalului nu au crescut, stagnează, e un lucru bun și ăsta. Managerul Dena este apolitic, probabil că asta deranjează, probabil că măsurile pe care am încercat să le implementăm la spital pentru o parte a personalului din spital sunt puțin deranjante. Spre exemplu, plecarea Neuromed din spital, o măsură bună pentru spital, este neplăcută pentru cei care au lucrat la Neuromed și lucrau și în timpul programului de la spital. Nu poți să stai pasiv să vezi cum fonduri care ar putea intra în vistieria spitalului se risipesc pe la diferite firme, altfel foarte profesionale, cu aparatură performantă. Fără ambulatoriu spitalul pierde, prin existența Synlab sau Neuromed spitalul pierde, erau contracte dezavantajoase”, a precizat primarul Caransebeșului.

Edilul a avut și un mesaj pentru sindicaliștii din spital: dacă tot vin cu probleme în Consiliul Local, să vină cu problemele adevărate și nu cu unele minore. În ce privește voucherele de vacanță pe care angajații Spitalului Municipal de Urgență speră să le primească, Borcean spune că nu are nimic împotrivă dacă sunt bani, dar că aceștia trebuie să se gândească și la faptul că aproape toți banii spitalului se duc pe salarii (97 la sută – N.R.).

„La spital e un mecanism pe care cei mai mulți dintre cetățeni nu-l înțeleg, ei se duc la medic și sunt în stare de orice pentru a pleca tratați, și când spun orice, mă refer chiar la orice. Când sindicatul vine cu astfel de interpelări în Consiliul Local, să vină cu problemele reale, nu că nu au halate verzi, galbene sau roșii, sau n-au spațiu unde să se schimbe, astea sunt probleme de ani și ani de zile, nu de acum. Dacă există fonduri, sunt de acord cu voucherele de vacanță, nu am nimic împotrivă, dar fiecare să se gândească că de ceva vreme încasează salarii foarte mari care cocoșează bugetul spitalului. Așa că… un pic tonul mai jos când vorbim de vouchere, pentru că oricum beneficiile din spital le transced pe cele salariale și cred că înțelegeți ce vreau să spun”, a mai adăugat edilul Caransebeșului.

Răzvan Mihalcea