Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Din totalul de 89.365 de pensionari cărăşeni, peste 16.000 beneficiază de pensie de invaliditate.

Deşi la nivel naţional numărul pensionarilor de boală a scăzut cu 53,9% după aplicarea noii legi a pensiilor, în Caraş-Severin „depensionarea“ a fost timidă. Încă din 2009, autorităţile au decis să intre cu „coasa“ printre pensionarii de invaliditate. Şi abia acum lucrurile încep să mişte şi se văd rezultatele. În acest moment, judeţul nostru numără aproximativ 90.000 de pensionari, cu câteva mii în plus faţă de anul 2009. Dintre aceştia, în acest moment există nu mai puţin de 16.308 de dosare ale cărăşenilor pensionaţi pe caz de boală. Asta deşi, când campania de depensionare a început, Caraş-Severinul număra 17.128 astfel de dosare. „Pe lângă aceştia avem 1.629 de pensii anticipate sau 3.589 pensii CAP“, a spus Cătălin Bîcleşanu, directorul CJP Caraş-Severin.

Pentru un judeţ în care numărul angajaţilor abia dacă depăşeşte 52.000, cifra pensionaţilor pe caz de boală este prea mare. Cert este că numărul celor care beneficiază de pensii de invaliditate copleşeşte bugetul social. Din păcate, oferta de job-uri este mai săracă decât a fost vreodată şi astfel, am ajuns în situaţia în care chiar şi persoane de 35-40 de ani preferă să se „îmbolnăvească“…

Din fericire pentru buget şi din păcate pentru pensionarii necinstiţi, cazurile în care se va constata că boala există doar pe hârtii vor rămâne fără venit şi mai mult vor trebui să înapoieze statului sumele încasate necuvenit.

Anca Preda