Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Mai mulţi cărăşeni care beneficiau de pensii de boală au rămas fără venitul lunar după reevaluarea dosarelor.

După scandalul izbucnit la nivelul Serviciului de Evaluări Medicale din cadrul Casei de Pensii Caraş-Severin, când trei medici au fost acuzaţi că primeau diferite sume de bani şi bunuri de la pacienţi pentru a elibera sau a prelungi decizii de pensionare pentru grad de invaliditate, peste 700 de dosare au fost trimise pentru revizuire la Institutul de Expertiză Medicală din Bucureşti. În urma acestei măsuri au existat situaţii în care beneficiarilor li s-a retras pensia de invaliditate, dar şi cazuri în care cei verificaţi au trecut dintr-un grad în altul de invaliditate. Acesta este şi motivul pentru care în baza de date a Casei Judeţene de Pensii mai figurează cu pensii de boală numai 13.858 de persoane, faţă de 14.662 cât erau anul trecut.

Această diminuare se datorează, în mare parte, reîncadrării pacienţilor în gradul de invaliditate, având în vedere situaţia creată cu cei trei medici angajaţi la sediul instituţiei noastre. În urma acestei situaţii s-a dispus trimiterea la Institutul de Expertiză Medicală din cadrul Casei Naţionale de Pensii a peste 700 de dosare, care au fost revizuite. Ulterior, prin revizuire sau pentru neprezentarea la acest institut, foarte mulţi dintre ei au fost trecuţi capabili, adică nu s-au mai încadrat în gradul de invaliditate pentru a beneficia de pensie de invaliditate. Mai trebuie spus că cei care au rămas în grad de invaliditate, 90 şi ceva la suta dintre cei verificaţi, au trecut din gradul II în gradul III, şi prin urmare, li s-a diminuat şi cuantumul pensilor“, a precizat Dorin Brăilă, directorul Casei Judeţene de Pensii, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural.

În cadrul aceleiaşi întâlniri, directorul CJP a mai precizat că numărul total al pensionarilor, la data de 31 octombrie 2014, a fost de 84.255. Dintre aceştia, un număr de 50.277 beneficiază de pensii pentru limită de vârstă şi aticipate, 13.858 – pensii de boală, 11.948 – pensii de urmaşi, 2.580 – pensii în domeniul agriculturii şi 8.643 – beneficiari legi speciale.