Caraş-Severin, Romania

În plus, pentru automonitorizarea persoanelor insulinodependente sub vârsta de 40 de ani s-au cheltuit 228.000 de lei. „Deşi au fost probleme în ceea ce priveşte termenele de semnare a contractelor şi mai apoi de realizare a licitaţiilor pentru medicamentaţia necesară bolnavilor de pe oncologie, împreună cu medicii am reuşit să aprovizionăm secţia de la Spitalul Judeţean Reşiţa şi astfel bolnavii să nu aibe de suferit“, a spus Ilie Mărţuică, medic şef al Casei de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin. Dificultăţile pe care CAS le întâmpină când vine vorba despre decontarea tratamentului nu-şi prea găsesc rezolvarea, mai ales în condiţiile în care doar 20 de bolnavi de cancer din judeţ „consumă“ 30% din întregul buget alocat acestei boli pentru că sunt trataţi prin programele Casei Naţionale de Sănătate.

„Avem şi restanţe către furnizori înregistrate la sfârşitul primului trimestru în sumă de 2.297.000 de lei. Din care pentru tratamentul bolilor oncologice suma de 813.000 de lei, 816.000 de lei pentru diabetici, iar pentru bolnavii de HIV/SIDA 429.000 de lei“, a mai spus medicul şef al CAS Caraş-Severin.

Există restanţe pentru că în 2011 au fost deschise credite din veniturile proprii ale Ministerului Sănătăţii pentru a plăti numai o parte dintre serviciile medicale (medicamente şi materiale sanitare) pentru boli cronice cu risc crescut ce fac parte din programele naţionale cu scop curativ şi au fost restanţe din 2010.

Anca Preda